Rosół to danie, które zna każdy Polak. Gotuje się je na przeróżne, mniej lub bardziej podniosłe okazje, podaje chorym i używa jako bazy do innych zup. Słowem - bez rosołu polska kuchnia po prostu się nie obędzie. Trudno wobec tego nawet wyobrazić sobie, że tę zupę przyrządza się też w innych krajach, w nieco zmienionej wersji. Na przykład rosół zabielany, który może wywołać w Polsce lekkie zdziwienie. Ale na przykład w Bułgarii taka zupa zabielona śmietaną, mlekiem i żółtkami to przysmak, którym szczególnie chętnie zajadają się dzieci. Poniżej proponujemy wam przepis inspirowany takim bułgarskim rosołem i zachęcamy do wypróbowania.
Przepis na rosół zabielany
Na liście składników podaliśmy jedynie mięso z kurczaka, ale nie musicie się tym sugerować. Rosół można ugotować z ulubionej kombinacji różnych mięs.
Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- kawałek selera
- 1 por
- natka pietruszki
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyte mięso włóżcie do garnka. Dodajcie obrane warzywa, zalejcie zimną wodą i doprowadźcie do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania do garnka włóżcie jeszcze pietruszkę, lubczyk oraz wsypcie przyprawy. Gotujcie jeszcze 20-30 min.
Po tym czasie wyciągnijcie z garnka mięso oraz warzywa, pozostawiając w nim marchewkę. Widelcem oddzielcie mięso od kości i włóżcie z powrotem do rosołu.
W dużym kubku lub miseczce wymieszajcie mleko, śmietanę oraz kilka łyżek gorącego rosołu. Dodajcie jeszcze żółtka i dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do garnka z zupą, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Gotujcie jeszcze przez kilka minut.
Z czym podawać rosół zabielany?
Po ugotowaniu rosół polecamy podać klasycznie, z makaronem. Będzie równie smaczny z innymi dodatkami, np. lanymi kluskami. Możecie też zaszaleć i podać rosół równocześnie z makaronem i ziemniakami - tak, jak robi się to w Bułgarii.