Rosół to danie, które zna każdy Polak. Gotuje się je na przeróżne, mniej lub bardziej podniosłe okazje, podaje chorym i używa jako bazy do innych zup. Słowem - bez rosołu polska kuchnia po prostu się nie obędzie. Trudno wobec tego nawet wyobrazić sobie, że tę zupę przyrządza się też w innych krajach, w nieco zmienionej wersji. Na przykład rosół zabielany, który może wywołać w Polsce lekkie zdziwienie. Ale na przykład w Bułgarii taka zupa zabielona śmietaną, mlekiem i żółtkami to przysmak, którym szczególnie chętnie zajadają się dzieci. Poniżej proponujemy wam przepis inspirowany takim bułgarskim rosołem i zachęcamy do wypróbowania. 

Przepis na rosół zabielany

Na liście składników podaliśmy jedynie mięso z kurczaka, ale nie musicie się tym sugerować. Rosół można ugotować z ulubionej kombinacji różnych mięs.

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Umyte mięso włóżcie do garnka. Dodajcie obrane warzywa, zalejcie zimną wodą i doprowadźcie do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania do garnka włóżcie jeszcze pietruszkę, lubczyk oraz wsypcie przyprawy. Gotujcie jeszcze 20-30 min. 

Po tym czasie wyciągnijcie z garnka mięso oraz warzywa, pozostawiając w nim marchewkę. Widelcem oddzielcie mięso od kości i włóżcie z powrotem do rosołu.

W dużym kubku lub miseczce wymieszajcie mleko, śmietanę oraz kilka łyżek gorącego rosołu. Dodajcie jeszcze żółtka i dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do garnka z zupą, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Gotujcie jeszcze przez kilka minut. 

Z czym podawać rosół zabielany?

Po ugotowaniu rosół polecamy podać klasycznie, z makaronem. Będzie równie smaczny z innymi dodatkami, np. lanymi kluskami. Możecie też zaszaleć i podać rosół równocześnie z makaronem i ziemniakami - tak, jak robi się to w Bułgarii.