Czichirtma, tak nazywa się rosół, który podaje się w Gruzji. Jednak w tym pożywnym bulionie nie znajdziecie warzyw. Zupę gotuje się z całej kury, a jedyne dodatki to cebula i liść laurowy. Ale największym zaskoczeniem w tym przepisie jest dodatek jajka.

Gruzińska kuchnia

W Polsce gruzińskie przysmaki można coraz częściej dostać w restauracjach prowadzonych najczęściej przez Gruzinów. Znajdziemy tam danie pełne serów, warzyw i mięs. Do najpopularniejszych dań należą chlebek chaczapuri i pierożki chinkali nadziewane zazwyczaj mięsem i cebulką, pikantny mięsny gulasz czaszuszuli, lobio z czerwoną fasolą i badridżani, smażony bakłażan z farszem na bazie orzechów.
Bardzo popularna jest też czurczela, czyli orzechy włoskie nadziewane na sznurek, a potem zanurzane w gorącym winogronowym soku. Pysznych dań jest o wiele więcej, watro więc wybrać się do restauracji gruzińskiej i popróbować ich kuchni.

Gruziński rosół Czichirtma

Jeśli chcecie wypróbować przepis na  esencjonalny gruziński rosół przygotujcie:

  •     1 świeża kurę lub kurczaka
  •     3-4 jajka,
  •     2 cebule średniej wielkości,
  •     2 ząbki czosnku,
  •     1 liść laurowy,
  •     pęczek świeżej kolendry lub pietruszki
  •     pęczek koperku,
  •     2 stołowe łyżki mąki pszennej,
  •     sól do smaku,
  •     ocet winny lub jabłkowy

Do dużego garnka włóżcie kurę, liść laurowy i całe cebule. Zalejcie wodą i gotujcie około 40 minut. Po tym czasie wyjmijcie kurę, a reszte płynu przecedźcie przez sito do drugiego garnka. W małej misce wymieszajcie mąkę z niewielką ilością bulionu. Gdy uzyskacie jednolitą, gładka masę, przelejcie do pozostałego bulionu dobrze wymieszajcie, by nie było żadnych grudek. Teraz całość zagotujcie i często mieszając trzymajcie na ogniu ok. 5-8 minut. W misce rozbijcie jajka i roztrzepcie je do  uzyskania jednolitej masy. Następnie powoli zacznijcie je wlewać do gotującego się bulionu cienką strużką. Cały czas mieszając gotujcie kolejne 3-4 minuty. Teraz rosół doprawcie solą, dodajcie posiekana kolendrę i koperek. Wcześniej wyjęta kurę rozdrobnijcie na małe kawałki i ułóżcie na talerzach. Zalewajcie gorącym bulionem na koniec dodając, każdy wedle uznania kilka kropli octu jabłkowego, winnego, albo soku z cytryny.

Gruziński rosół Czichirtma najlepiej smakuje z chlebem lawasz, gruzińskim tonis puri albo z innym ulubionym chlebem.