Czichirtma, tak nazywa się rosół, który podaje się w Gruzji. Jednak w tym pożywnym bulionie nie znajdziecie warzyw. Zupę gotuje się z całej kury, a jedyne dodatki to cebula i liść laurowy. Ale największym zaskoczeniem w tym przepisie jest dodatek jajka.
Gruzińska kuchnia
W Polsce gruzińskie przysmaki można coraz częściej dostać w restauracjach prowadzonych najczęściej przez Gruzinów. Znajdziemy tam danie pełne serów, warzyw i mięs. Do najpopularniejszych dań należą chlebek chaczapuri i pierożki chinkali nadziewane zazwyczaj mięsem i cebulką, pikantny mięsny gulasz czaszuszuli, lobio z czerwoną fasolą i badridżani, smażony bakłażan z farszem na bazie orzechów.
Bardzo popularna jest też czurczela, czyli orzechy włoskie nadziewane na sznurek, a potem zanurzane w gorącym winogronowym soku. Pysznych dań jest o wiele więcej, watro więc wybrać się do restauracji gruzińskiej i popróbować ich kuchni.
Gruziński rosół Czichirtma
Jeśli chcecie wypróbować przepis na esencjonalny gruziński rosół przygotujcie:
- 1 świeża kurę lub kurczaka
- 3-4 jajka,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- pęczek świeżej kolendry lub pietruszki
- pęczek koperku,
- 2 stołowe łyżki mąki pszennej,
- sól do smaku,
- ocet winny lub jabłkowy
Do dużego garnka włóżcie kurę, liść laurowy i całe cebule. Zalejcie wodą i gotujcie około 40 minut. Po tym czasie wyjmijcie kurę, a reszte płynu przecedźcie przez sito do drugiego garnka. W małej misce wymieszajcie mąkę z niewielką ilością bulionu. Gdy uzyskacie jednolitą, gładka masę, przelejcie do pozostałego bulionu dobrze wymieszajcie, by nie było żadnych grudek. Teraz całość zagotujcie i często mieszając trzymajcie na ogniu ok. 5-8 minut. W misce rozbijcie jajka i roztrzepcie je do uzyskania jednolitej masy. Następnie powoli zacznijcie je wlewać do gotującego się bulionu cienką strużką. Cały czas mieszając gotujcie kolejne 3-4 minuty. Teraz rosół doprawcie solą, dodajcie posiekana kolendrę i koperek. Wcześniej wyjęta kurę rozdrobnijcie na małe kawałki i ułóżcie na talerzach. Zalewajcie gorącym bulionem na koniec dodając, każdy wedle uznania kilka kropli octu jabłkowego, winnego, albo soku z cytryny.
Gruziński rosół Czichirtma najlepiej smakuje z chlebem lawasz, gruzińskim tonis puri albo z innym ulubionym chlebem.