Nie lubicie przygotowywać kremów do tortów czy dekorowania pucharków? Niestety wiele osób mierzy się z klasycznym warzeniem się, co sprawia, ze są dalekie od perfekcyjnie gładkiego deseru. Nasz patent na krem nie ma prawa się rozwarstwiać. Nawet największy amator kulinarnych eksperymentów go przygotuje. I to w zaledwie 2 minuty. Warto poświęcić ten czas i spałaszować jeden z najlepszych kremów, jaki dotychczas zjedliście w swoim życiu.

Dlaczego krem się zwarzył?

Krem może się zwarzyć w kilku przypadkach. To dość częste zjawisko, ale nie należy się zrażać. Poniżej, przedstawimy popularne błędy, których możecie uniknąć, dzięki tej wiedzy:

  • śmietana podczas ubijania powinna być wyciągana prosto z lodówki - dzięki temu jej dodatek w kremie nada puszystości oraz tekstury - w przeciwnym wypadku możemy zostać z dość lejącym się kremem, bez objętości,
  • w przypadku dodawania masła do kremu, nie powinniśmy przekładać od razu całej porcji, tylko po troszku, do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno być w temperaturze pokojowej - dotykając palcem powinno zrobić się wgłębienie, bez żadnych oporów.,
  • gdy łączycie zimne i ciepłe składniki, w tym żółtka jaj, bardzo szybko można zwarzyć każdy krem - najlepiej dodawać ubijane na parze żółtka, jak na kogel-mogel, to najbezpieczniejsza metoda, podczas włączania ich do bazy na krem.

Jak zrobić krem kawowy z 3 składników w 2 minuty?

Lubicie krem kawowy? Będzie idealny do zrobienia pysznego tiramisu, tortu kawowego czy innych deserów z galaretką czy lodowych pucharków. W tym przypadku wykorzystacie tylko 3 składniki, które sprawią, że już nigdy nie zrobicie go inaczej. Przyda się mikser ręczny lub blender z odpowiednią dostawką. Wykorzystując moc urządzenia zrobicie najlepszy, lekki krem kawowy.

Składniki:

  • 5 g kawy rozpuszczalnej,
  • 10 g cukru,
  • 20 ml wody przegotowanej.

Opcjonalnie możecie dodać ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do niewielkiej miseczki kawę rozpuszczalną.
  2. Poszukajcie takiej marki, która ma dość spore granulki i nie będzie kwaśna.
  3. Dodajcie cukier i wlejcie wodę.
  4. Miksujcie na wysokich obrotach blendera przez około 2-3 minuty.
  5. Gdy powstanie lekka, brązowo-kajmakowa piana, deser będzie gotowy.
  6. Przełóżcie go do pucharków z lodami lub przełóżcie nim tort kawowy czy tiramisu.
  7. Możecie przełożyć go również do lodówki na kilka godzin, aby był jeszcze lepszy i bardziej orzeźwiający.