Wielu z nas myśląc o najlepszej chrupiącej rybie od razu widzi nadmorską budkę lub restaurację tuż przy plaży. Taki efekt można jednak bez problemu osiągnąć w domowym zaciszu, korzystając z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, co dodaje on do gęstej panierki, aby filety chrupały jak trzeba i przepięknie rumieniły się na patelni. Oto genialna ryba w panierce bez dodatku bułki.

Jak zrobić panierkę do ryby?

Zamiast panierować rybę w mące czy bułce, znacznie lepiej przygotować gęste ciasto, w którym dokładnie obtoczymy rybę i równomiernie ją obsmażymy. Tak przygotowane danie będzie nie tylko smaczniejsze i ładniej wyglądające, ale dodatkowo łatwiejsze do przygotowania. Ciasto bowiem lepiej trzyma się rybiego mięsa, przez co lepiej smaży się na patelni, a chrupiąca skórka nie odpada podczas przewracania.

Jak zrobić dobre ciasto do ryby?

Ryba smażona w cieście to dość klasyczny przepis, jednak masa do obtaczania filetu nie musi ograniczać się tylko do mąki, jajka i soli. Tomasz Strzelczyk wzbogaca ciasto dodatkowo piwem bezalkoholowym, aby było bardziej chrupiące i napowietrzone. Kolejnym pomysłowym dodatkiem, którego używa ulubiony kucharz internautów jest szczypta kurkumy, dzięki której ryba w panierce z ciasta nabiera lepszego smaku i pięknego rumianego koloru

Ryba w panierce Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml piwa bezalkoholowego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, pieprz i kurkumę. Następnie do suchych składników dolewamy piwo bezalkoholowe oraz wbijamy jajka. Wszystko mieszamy na jednolite, dość gęste ciasto i wstawiamy je do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy rybę. Pstrąga obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i każdy kawałek posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Następnie obtaczamy je we wcześniej przygotowanym cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. 

Gdy ryba się smaży, przygotowujemy sos, mieszając majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, sok z cytryny i przyprawy. Ryba w panierce najlepiej smakuje w towarzystwie frytek i majonezowego sosu.