Nie wyobrażacie sobie śniadania bez świeżego pieczywa? Zamiast biec z samego rana do najbliższej piekarni, weźcie kilka najprostszych składników i zróbcie własne domowe bułki. Zanim jednak wrzucicie je do piekarnika, włóżcie do środka każdej z nich smakowity dodatek, a efekt wyjdzie 100 lepszy. To prosty przepis, który wychodzi każdemu.

Jak zrobić domowe bułki? Dodajcie do środka 1 extra składnik

Przepis na domowe bułki nie jest skomplikowany i zwykle składa się tylko z mąki, drożdży, oleju, jajka oraz mleka lub wody. Warto jednak nieco urozmaicić świeże pieczywo, dodając do środka pewną niespodziankę. Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na bułki z kiełbasą, które nie tylko bosko smakują i pięknie pachną, ale są też znacznie bardziej treściwe i sycące. Jak zrobić domowe bułki z kiełbasą? To banalnie proste. Wystarczy, że zawiniecie w drożdżowe ciasto kilka plasterków mięsa i zlepicie je jak zwykle, a potem wrzucicie na 30 minut do piekarnika. Zobaczcie, jakie to proste.

Przepis na domowe bułki Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 6 g suchych drożdży,
  • 25 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 25 ml oleju,
  • 200 g kiełbasy.

W rondelku lekko podgrzewamy mleko. W tym czasie mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Do suchych składników wlewamy ciepłe mleko oraz olej i mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto. Następnie przykrywamy naczynie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy, po czym wycinamy szklanką niewielkie koła. Na każdym kółku układamy plasterki kiełbasy i sklejamy ciasto jak pieroga, a następnie formujemy kształtną bułeczkę.

Tak przygotowane domowe bułki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, aby mogły urosnąć. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut.