Co nie powinno znaleźć się na pizzy według Roberta Makłowicza?

Znany krytyk kulinarny, dziennikarz i historyk jest dla wielu wyznacznikiem smaku. Obieżyświat ma swoje zdanie co do przygotowania pizzy. Krytycznie wypowiada się o jednym ze składników, który często pojawia się w polskich wersjach pizzy.

Mowa o ananasie, zarówno tym z puszki, jak i świeżym. Znajduje się najczęściej na pizzy hawajskiej, która smakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Ma swoje zagorzałe grono fanów, jak i przeciwników. Robert Makłowicz zalicza się do tych ostatnich:

Hawajska to nie jest pizza. Równie dobrze można położyć na pizzy kiszoną kapustę.

Przepis na domową pizzę na chrupiącym cieście

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml letniej wody lub mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy,
  • pieczarki,
  • szynka,
  • mozzarella,
  • liście szpinaku,
  • liście rukoli,
  • pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie:

  1. Przygotowania rozpoczynamy od zrobienia zaczynu.
  2. Wsypujemy drożdże do letniego mleka lub wody.
  3. Dosypujemy cukier i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Mąkę wyrabiamy razem z powstałym zaczynem i dolewamy oliwę.
  5. Doprawiamy solą.
  6. Wyrabiamy przez około 10 minut i pozostawiamy na godzinę.
  7. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia lub kamień do pizzy.
  8. Smarujemy spód sosem pomidorowym i wykładamy pokrojone składniki.
  9. Na koniec posypujemy tartym serem.
  10. Pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  11. Doskonale smakuje podana z sosem czosnkowym lub oliwą.