Co nie powinno znaleźć się na pizzy według Roberta Makłowicza?
Znany krytyk kulinarny, dziennikarz i historyk jest dla wielu wyznacznikiem smaku. Obieżyświat ma swoje zdanie co do przygotowania pizzy. Krytycznie wypowiada się o jednym ze składników, który często pojawia się w polskich wersjach pizzy.
Mowa o ananasie, zarówno tym z puszki, jak i świeżym. Znajduje się najczęściej na pizzy hawajskiej, która smakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Ma swoje zagorzałe grono fanów, jak i przeciwników. Robert Makłowicz zalicza się do tych ostatnich:
Hawajska to nie jest pizza. Równie dobrze można położyć na pizzy kiszoną kapustę.
Przepis na domową pizzę na chrupiącym cieście
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- 250 ml letniej wody lub mleka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta cukru
Dodatkowo:
- sos pomidorowy,
- pieczarki,
- szynka,
- mozzarella,
- liście szpinaku,
- liście rukoli,
- pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
- Przygotowania rozpoczynamy od zrobienia zaczynu.
- Wsypujemy drożdże do letniego mleka lub wody.
- Dosypujemy cukier i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę wyrabiamy razem z powstałym zaczynem i dolewamy oliwę.
- Doprawiamy solą.
- Wyrabiamy przez około 10 minut i pozostawiamy na godzinę.
- Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia lub kamień do pizzy.
- Smarujemy spód sosem pomidorowym i wykładamy pokrojone składniki.
- Na koniec posypujemy tartym serem.
- Pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Doskonale smakuje podana z sosem czosnkowym lub oliwą.