Macie w szafce paczkę mleka w proszku i brakuje wam pomysłu jak je wykorzystać? Weźcie jeszcze 2 proste składniki oraz 1 aromatyczny dodatek, a w 5 minut wyczarujecie pyszny i pięknie prezentujący się deser. Śląskie kopki wyglądają jak z najlepszej cukierni, a robi się je banalnie łatwo. Zobaczcie sami.

Śląskie kopki - genialny deser w 5 minut

Śląskie kopki, znane też jako kusiki lub bombki, to nic innego jak proste trufle z mleka w proszku, masła i cukru. Takie podstawowe trio składników w zupełności wystarczy, by przygotować smakowitą, gęstą masę, z której łatwo uformować pięknie wyglądające i rozpływające się w ustach kuleczki na jeden kęs. Takie mleczne kulki będą idealne zarówno do codziennej kawy, jak i na elegancki poczęstunek dla gości.

Warto jednak wzbogacić podstawowy przepis ulubionym aromatem do ciasta. Najlepiej sprawdzi się tu olejek o zapachu migdałowym, jednak z powodzeniem możecie też dodać waniliowy, cytrynowy czy rumowy. Wszystko zależy już tylko od waszych kubków smakowych, a samo przygotowanie jest banalnie proste, bo wszystko zrobicie w kilka minut i to tylko w jednej misce. Dodatkowo kulki z mleka w proszku warto oblać rozpuszczoną czekoladą. Możecie użyć tu zarówno tej mlecznej, deserowej, jak i białej. Zobaczcie, jakie to proste i szybkie.

Śląskie kopki - prosty przepis na mleczne kulki

Składniki:

  • 500 g mleka w proszku,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1,5 kostki masła,
  • 1 opak. olejku migdałowego,
  • do dekoracji: 1 tabliczka ulubionej czekolady.

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym, aż stanie się puszyste i kremowe. Następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku i wyrabiamy całość na gęstą, gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt zwarta, dodajcie odrobinę wody i jeszcze raz wszystko wymieszajcie.

Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach niewielkie kulki i zanurzamy je w roztopionej czekoladzie. Najłatwiej będzie przygotować taką polewę krusząc czekoladę do miski ustawionej nad garnkiem z parującą wodą. Warto też dodać do niej odrobinę masła, aby miała lepszą konsystencję.

Źródło: opolskiedziouchy.pl