Kiedy zbliża się jesień, na stoły wkraczają zupy bardziej sycące, gęstsze i bogatsze w składniki. Powinny nas porządnie rozgrzać i dodać sił i energii. Przygotowujemy więc krupniki, kremy warzywne i zupy na bazie ziemniaków. Do jednych z nich należy śląska zupa kartoflanka, która od wieku podawana jest w chłodniejsze dni.

Tradycyjna zupa ziemniaczana

Tradycyjna śląska kartoflanka podawana jest na ostro. To nieco zapomniana zupa jest idealna na chłodniejsze jesienne dni. Gęsta, sycąca i aromatów. Charakterystyczny smak nadaje jej niecodzienny składnik z lodówki.

Śląska kartoflanka to zupa, którą naje się cała rodzina. Jest gęsta, pożywna i bardzo smaczna. To za sprawa bogactwa składników i pysznych przypraw. Nie brakuje w niej niczego. A dodatkowo jej smak wyostrza pewien dodatkowy składnik z lodówki. Wystarcza 4 łyżki na cały garnek zupy, by nabrała niezwykłego smaku i ostrości. Ważny jest też tłuszcz, na którym podsmażamy cebulę, nadaje jej niezwykłego aromatu i smaku.

Śląska kartoflanka

Żeby przygotować tę śląską zupę potrzebujecie:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg kiełbasy
  • porcję włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • smalec do podsmażenia składników
  • 250 ml śmietany
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • natka pietruszki

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę wrzucamy smalec, rozgrzewamy i podsmażamy na nim kiełbasę oraz boczek. Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz majeranek. Smażymy razem aż cebula się zeszkli. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziemniaki i włoszczyznę pokrojone w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy kartoflankę aż składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną natką pietruszki.

W niektórych przepisach można też spotkać jako jeden ze składników żeberka. Warto je dorzucić do gotującej się zupy, a gdy zmiękną wyjąć, pokroić w drobne kawałeczki i ponownie wrzucić do garnka. Dzięki temu kartoflana będzie jeszcze gęstsza, smaczniejsza i nasyci na dłużej.

Źródło: www.slaskiesmaki.pl