Kiedy zbliża się jesień, na stoły wkraczają zupy bardziej sycące, gęstsze i bogatsze w składniki. Powinny nas porządnie rozgrzać i dodać sił i energii. Przygotowujemy więc krupniki, kremy warzywne i zupy na bazie ziemniaków. Do jednych z nich należy śląska zupa kartoflanka, która od wieku podawana jest w chłodniejsze dni.
Tradycyjna zupa ziemniaczana
Tradycyjna śląska kartoflanka podawana jest na ostro. To nieco zapomniana zupa jest idealna na chłodniejsze jesienne dni. Gęsta, sycąca i aromatów. Charakterystyczny smak nadaje jej niecodzienny składnik z lodówki.
Śląska kartoflanka to zupa, którą naje się cała rodzina. Jest gęsta, pożywna i bardzo smaczna. To za sprawa bogactwa składników i pysznych przypraw. Nie brakuje w niej niczego. A dodatkowo jej smak wyostrza pewien dodatkowy składnik z lodówki. Wystarcza 4 łyżki na cały garnek zupy, by nabrała niezwykłego smaku i ostrości. Ważny jest też tłuszcz, na którym podsmażamy cebulę, nadaje jej niezwykłego aromatu i smaku.
Śląska kartoflanka
Żeby przygotować tę śląską zupę potrzebujecie:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 0,5 kg kiełbasy
- porcję włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- smalec do podsmażenia składników
- 250 ml śmietany
- 4 łyżki ostrej musztardy
- natka pietruszki
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę wrzucamy smalec, rozgrzewamy i podsmażamy na nim kiełbasę oraz boczek. Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz majeranek. Smażymy razem aż cebula się zeszkli. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziemniaki i włoszczyznę pokrojone w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy kartoflankę aż składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną natką pietruszki.
W niektórych przepisach można też spotkać jako jeden ze składników żeberka. Warto je dorzucić do gotującej się zupy, a gdy zmiękną wyjąć, pokroić w drobne kawałeczki i ponownie wrzucić do garnka. Dzięki temu kartoflana będzie jeszcze gęstsza, smaczniejsza i nasyci na dłużej.
Źródło: www.slaskiesmaki.pl