Kotlety mielone to ulubione danie i małych, i dużych. Są pożywne, szybkie w przygotowaniu i wspaniale pasują do tradycyjnej mizerii, surówki z kiszonej kapusty, zasmażanych buraczków czy puree z ziemniaków. Ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa, dostarczają niezbędnego dla organizmu żelaza, a także dużej ilości białka. Przy tym są po prostu smaczne. Oczywiście, o ile umiejętnie je przyrządzicie. 

Kotlety mielone – ile dodać bułki, aby były udane?

Nie od dziś wiadomo, że niezbędnym dodatkiem do mielonych kotletów jest bułka i jajko. Łatwo jednak przesadzić z proporcjami i dodać zbyt dużo bułki w stosunku do mięsa, co spowoduje, że kotlety będą w smaku bardziej “bułczane” niż mięsne. W ostateczności popsuje to smak potrawy. Najlepszą proporcją jest użycie na 1 kg mięsa np. 1 czerstwej kajzerki. Ważne, by tę kajzerkę namoczyć wcześniej w wodzie lub mleku i odcisnąć potem ręcznie, aby pozbyć się nadmiaru wody i dopiero dodać do mielonego. 

Ile jajek do kotletów mielonych?

Do większej ilości mięsa dodajcie jedno lub dwa jajka. Idealna proporcja to 1 jajko na pół kilograma mięsa. Jajko stanowi spoiwo dla kotletów i zabezpiecza je przed rozpadnięciem. Jeśli macie alergię na jajka, zawsze możecie zastąpić je gotowanymi ziemniakami.

Najlepsze mięso na kotlety mielone

Kotlety mielone często wychodzą wam suche, bo wybieracie do nich nieodpowiednie kawałki lub niewłaściwe rodzaje mięsa. Najbardziej sprawdzoną proporcją, przy której kotlety wyjdą wam soczyste i miękkie, jest użycie mieszanki 3 mięs: wieprzowego, wołowego i indyczego. Nie mogą to być jednak przypadkowe kawałki wołowiny czy indyka. Jeśli wybierzecie bowiem filet z indyka, będzie on po zmieleniu suchy i wiórowaty. Najlepszą częścią tego typu mięsa będzie więc udziec z indyka. W przypadku wołowiny dobrze sprawdzi się łopatka, a dla wieprzowiny najlepszym wyborem będzie szynka wieprzowa. Dzięki kleistości wspomnianych części mięs, wasz kotlet będzie wilgotny i przyjemny w teksturze.

Kotlety mielone w proporcji 1:1:1

Przygotujcie:

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g mięsa mielonego z indyka

dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku
  • 1 szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i zeszklijcie na oleju. W misce wymieszajcie wszystkie 3 rodzaje mięsa, dodajcie namoczoną bułkę, przyprawy i przestudzoną cebulkę.
Wyróbcie mięso rękami, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.  Z przygotowanej masy zróbcie ładne kotleciki, obtoczcie każdy bułką tartą i smażcie na oleju na złoty kolor.
Podajcie z ryżem, albo kaszą i ulubioną surówką. Jak coś zostanie to na drugi dzień będą genialne na zimno do kanapki. I szczerze mówiąc my nawet bardziej lubimy je właśnie w tej kanapkowej wersji.