Kuchnia to jedno z najbardziej brudzących się miejsc w domu. W końcu to właśnie tam w kółko gotujemy, zmywamy, obieramy i kroimy składniki, a to potęguje powstawanie różnego rodzaju zanieczyszczeń. O ile niektóre z zabrudzeń łatwo znikają po przetarciu szmatką, to niektóre wymagają mocnego szorowania druciakiem lub używania mocnych chemicznych środków. Jednym z takich z najbardziej uporczywych problemów jest rdza, pojawiająca się na metalowych narzędziach i sprzętach. Można ją jednak z łatwością wyczyścić pewnym domowym sposobem. Wystarczy, że weźmiecie do ręki pewne popularne warzywo.

Prosty trik na czyszczenie rdzy

Jeśli zauważycie ślady rdzy na nożach, garnkach metalowym zlewozmywaku czy innych kuchennych zakamarkach? Nie czekajcie, tylko od razu bierzcie surowego kartofla. Jak wyczyścić nim kuchnię? Okazuje się, że wystarczy przekroić ziemniaka na pół, posypać go proszkiem do pieczenia i przetrzeć nim zardzewiałe miejsca jak gąbką. Nie wymaga to mocnego szorowania, bo już po delikatnym przejechaniu ziemniakiem po powierzchni, rdza zacznie znikać.

W jaki sposób działa czyszczenie rdzy surowym kartoflem? W ziemniakach zawarty jest kwas szczawiowy, który zapobiega ciemnieniu warzywa po przekrojeniu, ale przy okazji też genialnie usuwa rdzę. Tego składnika używa się też w przeróżnych środkach do wywabiania plam i wybielania różnych tworzyw. Taka domowa metoda będzie więc nie tylko znacznie tańsza, niż wszelkie specjalne środki ze sklepu, ale przy okazji bezpieczniejsza dla naszych delikatnych dłoni.

Czym usunąć nalot z rdzy? Inne domowe sposoby

Jeśli czyszczenie rdzy ziemniakiem was nie przekonuje lub po prostu akurat nie macie tego składnika pod ręką, to jeszcze nic straconego. Możecie wykorzystać w tym samym celu również wiele innych kuchennych produktów, takich jak:

  • sól kuchenna,
  • coca-cola,
  • gęsta pasta z sody oczyszczonej i wody,
  • kwasek cytrynowy,
  • ocet,
  • woda po gotowaniu ryżu,
  • sok z cytryny.