Dlaczego tak lubimy chałwę? Prawdopodobnie dlatego, że łączy w sobie to, co najlepsze - czyli coś słodkiego i tłustego. W końcu najsmaczniejsze wypieki i słodycze wcale nie należą do najlżejszych. Choć w Polsce wszyscy znają i uwielbiają chałwę, dla niektórych niespodzianką może być fakt, że ojczyzną tego przysmaku jest Bliski Wschód. Można jeść ją prosto z opakowania albo użyć jako składnika do słodkich wypieków. Poznajcie poniższy przepis na prosty, chałwowy krem do tortów ciast

Przepis na chałwowy krem do tortów i ciast

Składniki:

  • 30 dag chałwy waniliowej o gładkiej konsystencji
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie o smaku śmietankowym (przed ugotowaniem)
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła (200 g)

Przygotowanie:

Najpierw wyjmijcie masło z lodówki - powinno być miękkie, ale nie płynne. Warto więc wyciągnąć je na blat na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowań. 

Weźcie 3 szklanki mleka, czyli około 750 ml. Odlejcie pół szklanki do dużego kubka lub miski, wsypcie do niego 2 opakowania budyniu śmietankowego oraz dwa żółtka i starannie wymieszajcie. Resztę mleka wlejcie do garnka i zagotujcie.

Gdy zacznie wrzeć, dodajcie wymieszane budynie z żółtkiem i mlekiem. Mieszajcie, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Wyłączcie, gdy będzie wrzeć. 

Następnie odłóżcie garnek z budyniem na bok. Po chwili, gdy trochę ostygnie, przykryjcie go folią spożywczą - w ten sposób można zapobiec powstaniu “skorupki” na wierzchu budyniu. Odłóżcie do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie możecie rozdrobnić chałwę. Polecamy zetrzeć ją na małych oczkach tarki.

Następnie do miski przełóżcie masło (koniecznie miękkie) i ubijcie je mikserem. Należy ubijać je tak długo, aż zacznie mieć jaśniejszy kolor. 
W kolejnym kroku do masła partiami dodawajcie masę budyniową, cały czas mieszając. 
Pod koniec wsypcie do kremu startą wcześniej chałwę i wymieszajcie do połączenia składników. Krem budyniowo-chałwowy do ciast jest gotowy!

5 pomysłów na deser z chałwą

Tradycyjna chałwa posłuży wam do zrobienia różnych pyszności w kuchni. Skorzystajcie z przepisów dostępnych na naszej stronie oraz tych autorstwa użytkowników Moje Gotowanie: