Zostały wam ziemniaki z obiadu? Zamiast znów robić z nich kluski, wykorzystajcie ziemniaki do usmażenia smacznych kotletów. I to nie byle jakich - z poniższego przepisu dowiecie się, jak zrobić takie  kotlety ziemniaczane inaczej, czyli z niespodzianką. Znajduje się w nich pyszny, mięsny farsz. Dzięki dobrze dobranym przyprawom i dodatkom takie kotlety smakują wprost wyśmienicie - są jednocześnie delikatne i bardzo pożywne. Sprawdzą się zawsze wtedy, gdy nie macie głowy do tego, by wymyślić, co zrobić na obiad. 

Przepis na kotlety ziemniaczane z niespodzianką

Składniki:

Produkty potrzebne do zrobienia tego dania podzielone są na kotlety oraz farsz. Do kotletów przygotujcie sobie około pół kilograma ziemniaków, 1 całe jajko, łyżkę mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól.
Z kolei do farszu potrzebujecie 300 g mięsa mielonego, 1 cebulę, sól, pieprz i słodką paprykę w proszku. Możecie też dodać ząbek czosnku dla intensywniejszego smaku oraz kilka łyżek tartego, żółtego sera. 

Przygotowanie:

Zacznijcie od obrania i ugotowania ziemniaków. Gdy już będą miękkie, odcedźcie je i rozgniećcie tłuczkiem. Odstawcie do ostudzenia. 
Gdy ziemniaki już wystygną, dodajcie do nich jajko, sól, pieprz oraz mąkę i wyróbcie. Gotowe ciasto odstawcie i weźcie się za przygotowanie farszu.
Najpierw obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na oleju. Gdy już zacznie się rumienić, dodajcie mięso mielone i smażcie. Doprawcie solą, pieprzem i słodką papryką. Pod sam koniec smażenia, jeśli chcecie, dodajcie jeszcze 1 ząbek czosnku oraz żółty ser. 
Z ciasta uformujcie kulki. Każdą z nich należy położyć na dłoni, rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zlepić w kształt kotleta. 
Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie już gorący, ułóżcie kotlety na patelni i smażcie krótką chwilę na średnim ogniu, by się przypiekły z obu stron.
Po usmażeniu polecamy posypać kotleciki siekanym szczypiorkiem albo pietruszką. Smacznego!