Szare kluski to podstawa kuchni śląskiej. Zazwyczaj składają się z ziemniaków, mąki oraz jajek. Ze względu na to, że używa się do nich surowych ziemniaków, zyskują lekko szarawy odcień. Serwowane najczęściej ze skwarkami i kiełbasą stanowią szybkie i sycące danie. Tyle tylko, że mało w nich składników odżywczych. Warto więc od czasu do czasu zamienić w nich kluczowy składnik - czyli ziemniaki, na coś co wniesie więcej witamin i minerałów do naszej codziennej diety.
Kluski z kapusty – nowa wersja szarych klusek
Jeśli zależy wam na zaskoczeniu domowników i chcecie wprowadzić trochę odmiany w waszym menu, zróbcie kluski z kapusty. Ich smak doskonale komponuje się z boczkiem, którym są później okraszane, a także śmietaną, która podkręca ich smak. Przy tym są bardzo proste w wykonaniu.
Kluski z kapusty – przepis, który powinna mieć każda pani domu
Do zrobienia klusek z kapusty potrzebujecie:
- 1,5 kg białej kapusty
- 250 g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- pieprz
- sól, majeranek
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- szczyptę gałki muszkatołowej
Kapustę myjecie, szatkujecie na kawałki, wkładacie do garnka, zalewacie zimną woda i solicie. Gotujecie do miękkości, następnie wylewacie na sito i pozwalacie ostygnąć. Następnie wrzucacie do miski, doprawiacie przyprawami i blendujecie na jednolitą masę. Dodajecie mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także wbijacie jajka. Mieszacie przy pomocy łyżki tak, żeby znów powstała jednolita masa. Kroicie teraz na patelni boczek (250 g) i smażycie go na patelni. W dużym garnku wstawiacie wodę na kluski, solicie ją, a gdy się zagotuje, za pomocą łyżki formujecie kluski i wrzucacie je na wrzątek. Gotujecie około 3 minut. Wyławiacie za pomocą łyżki cedzakowej, kładziecie na talerz i polewacie boczkiem. Możecie również polać kwaśną śmietaną.