W marketach, warzywniakach i na straganach papryka robi się coraz tańsza, dlatego aż żal z tego nie skorzystać. Zróbcie zapasy, aby móc delektować się jej smakiem nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Zamiast jednak marynować całe kawałki w occie, wybierzcie tym razem gęsty sos, a będziecie zachwyceni. Domowy keczup z papryki smakuje obłędnie i pasuje do wszystkiego, a robi się go dziecinnie prosto.

Jak zrobić ketchup z papryki?

Wszyscy kochamy klasyczny ketchup pomidorowy i coraz popularniejszy ostatnio keczup z cukinii, jednak mało kto słyszał o wersji paprykowej, a zdecydowanie zasługuje ona na uwagę. Smakuje genialnie, zarówno na zimno - do kanapek, frytek czy zapiekanek, jak i na ciepło, jako sos do makaronów czy mięsnych gulaszy. Co więcej, przepis na keczup paprykowy nie wymaga wielu składników i robi się go banalnie prosto. Wystarczy zblendować wszystkie warzywa, doprawić je i gotować na wolnym ogniu.

Potem wszystko przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na 24 h i mamy zapas genialnego dodatku na cały rok. Pamiętajmy jednak, że otwarty keczup z papryki należy przechowywać w lodówce

Prosty przepis na keczup z papryki

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 100 g papryczek chili
  • 2 cebule
  • 3 główki czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • pół szklanki octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

1. Papryki czerwone i chili myjemy i oczyszczamy z nasionek. Następnie blendujemy wszystko na gładką pulpę i przelewamy do garnka. Dodajemy ocet, olej, sól, cukier oraz koncentrat i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około 25 minut. 

2. W tym czasie obieramy cebulę z czosnkiem i drobno je siekamy. Dodajemy je do garnka, wsypujemy oregano i ponownie wszystko blendujemy. Gotujemy keczup z papryki jeszcze przez około 20 minut, po czym rozlewamy go na gorąco do słoików. Mocno zakręcamy wieczka, odstawiamy słoje do góry dnem na całą dobę i gotowe.

Co można zrobić z papryki do słoików? Inne pomysły

Gdy zrobicie już ketchup z papryki i wciąż zostanie wam zapas tych świeżych warzyw, przygotujcie też inne smakołyki do słoików. Szczególnie pyszne propozycje to:

  • leczo z cukinii i papryki,
  • grillowana papryka w oleju,
  • paprykowa pasta do smarowania,
  • pesto z pieczonej papryki,
  • sałatka konserwowa z papryki.