W marketach, warzywniakach i na straganach papryka robi się coraz tańsza, dlatego aż żal z tego nie skorzystać. Zróbcie zapasy, aby móc delektować się jej smakiem nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Zamiast jednak marynować całe kawałki w occie, wybierzcie tym razem gęsty sos, a będziecie zachwyceni. Domowy keczup z papryki smakuje obłędnie i pasuje do wszystkiego, a robi się go dziecinnie prosto.
Jak zrobić ketchup z papryki?
Wszyscy kochamy klasyczny ketchup pomidorowy i coraz popularniejszy ostatnio keczup z cukinii, jednak mało kto słyszał o wersji paprykowej, a zdecydowanie zasługuje ona na uwagę. Smakuje genialnie, zarówno na zimno - do kanapek, frytek czy zapiekanek, jak i na ciepło, jako sos do makaronów czy mięsnych gulaszy. Co więcej, przepis na keczup paprykowy nie wymaga wielu składników i robi się go banalnie prosto. Wystarczy zblendować wszystkie warzywa, doprawić je i gotować na wolnym ogniu.
Potem wszystko przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na 24 h i mamy zapas genialnego dodatku na cały rok. Pamiętajmy jednak, że otwarty keczup z papryki należy przechowywać w lodówce.
Prosty przepis na keczup z papryki
Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej
- 100 g papryczek chili
- 2 cebule
- 3 główki czosnku
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- pół szklanki octu
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
1. Papryki czerwone i chili myjemy i oczyszczamy z nasionek. Następnie blendujemy wszystko na gładką pulpę i przelewamy do garnka. Dodajemy ocet, olej, sól, cukier oraz koncentrat i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około 25 minut.
2. W tym czasie obieramy cebulę z czosnkiem i drobno je siekamy. Dodajemy je do garnka, wsypujemy oregano i ponownie wszystko blendujemy. Gotujemy keczup z papryki jeszcze przez około 20 minut, po czym rozlewamy go na gorąco do słoików. Mocno zakręcamy wieczka, odstawiamy słoje do góry dnem na całą dobę i gotowe.
Co można zrobić z papryki do słoików? Inne pomysły
Gdy zrobicie już ketchup z papryki i wciąż zostanie wam zapas tych świeżych warzyw, przygotujcie też inne smakołyki do słoików. Szczególnie pyszne propozycje to:
- leczo z cukinii i papryki,
- grillowana papryka w oleju,
- paprykowa pasta do smarowania,
- pesto z pieczonej papryki,
- sałatka konserwowa z papryki.