Szarlotka z połówek jabłek to wypiek, który na stałe zagościł w polskich kuchniach. Jest delikatna, rozpływająca się w ustach, a przede wszystkim prosta w wykonaniu. Możecie wykorzystać aromatyczne Malinówki, Szare Renety czy Ligole. Każde jabłka się sprawdzą.

Nie musicie się obawiać, że będzie twarda i trudna w przekrojeniu. Jabłka miękną pod powłoką z kruchego ciasta. Dodatek serka homogenizowanego sprawia, że jest niezwykle maślane i smakuje nawet najwybredniejszym. Jeżeli chcecie podkręcić ich smak, wystarczy każde jabłko oprószyć mieszanką mielonego cynamonu z cukrem pudrem, jeszcze przed położeniem płatu ciasta kruchego. Nic dziwnego, że robi furorę na kulinarnych forach.

Porcje ciasta łatwo odmierzyć - dla każdego po połówce!

Co dodać do ciasta kruchego, aby było delikatniejsze?

Kruche ciasto powinniśmy zagniatać jedynie do połączenia się składników, aby miało idealną konsystencję. Zbyt długie trzymanie w rękach lub w misie miksera spowoduje, że będzie nieudane. Najlepiej rozprowadzać je na blasze łyżką, jeżeli mieliśmy zamiar robić to palcami. Starte na tarce warto dodatkowo włożyć na 30 minut do lodówki, tuż przed pieczeniem. Dzięki temu będzie chrupiące i zyska lekko orzechowy posmak. Te składniki podkręcą jego smak i konsystencję:

  • serek homogenizowany - jeżeli używacie margaryny, nada maślany posmak ciastu,
  • mascarpone - będzie kruchsze i delikatniejsze niż do tej pory,
  • śmietana 36% - dobrze sprawdzi się wtedy, gdy nie mamy odpowiedniej ilości masła do przepisu,
  • zimna woda - warto dolać 2 łyżeczki lodowatej wody, jeżeli składniki nieco ogrzały się.

Przepis na szarlotkę z połówek jabłek

Składniki:

  • 1,5 kilograma jabłek,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 jajka,
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.
  2. Wydrążamy gniazda nasienne i usuwamy pestki.
  3. Zagniatamy kruche ciasto z mąki, jajek, masła, proszku do pieczenia i serka homogenizowanego.
  4. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  5. Formujemy dwie równe kule z ciasta.
  6. Przekładamy do lodówki na godzinę.
  7. Po tym czasie rozwałkowujemy obie połówki.
  8. Pierwszą kładziemy na dużą blachę.
  9. Układamy na niej połówki jabłek w równych odstępach.
  10. Zakrywamy drugim płatem ciasta i lekko dociskamy.
  11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
  12. Doskonale smakuje polana lukrem.