Przepis na chleb przede wszystkim kojarzy się z mąką, jednak okazuje się, że i bez tego składnika możemy wyczarować mięciutki i puszysty bochenek z chrupiącą skórką. Wystarczy zastosować inny popularny produkt, który znajdziecie w lodówce. To właśnie dzięki niemu keto chleb smakuje genialnie, pomimo niskiej zawartości węglowodanów. Pyszne, proste i zdrowe - czego chcieć więcej? Zobaczcie tę sprytną sztuczkę i koniecznie spróbujcie upiec takie pieczywo, a zakochacie się w nim od pierwszej kromki.

Co to jest keto chleb?

Popularna ostatnimi czasy dieta ketogeniczna polega na eliminacji węglowodanów, czyli między innymi makaronów, płatków, czy właśnie chlebów. Nie znaczy to jednak, że należy pożegnać się na zawsze z kanapkami i grzankami, wystarczy tylko wybrać specjalny rodzaj pieczywa. Z czego robi się keto chleb? Zwykle takie wypieki powstają na bazie zmielonych orzechów bądź ziaren, takich jak siemię lniane czy słonecznik. Można jednak wykorzystać jeszcze inny produkt, którego mało kto spodziewałby się w przepisie na domowy bochenek.

Jak zrobić keto chleb?

Okazuje się, że świetną bazą do upieczenia keto chleba jest majonez. Ten tłusty składnik fantastycznie spaja całą masę chlebową i wystarczy tylko wymieszać go ze sporą ilością jajek, proszkiem do pieczenia oraz odrobiną mielonych migdałów oraz babki jajowatej. Co więcej, taki chleb keto nie wymaga miksowania ani wyrabiania, bo wszystkie składniki wystarczy wymieszać zwykłą trzepaczką czy nawet łyżką. Do tego podstawowego zestawu możemy dorzucić ulubione dodatki, takie jak orzechy, ziarna czy suszone pomidory. Warto też posypać gotową masę w blaszce po wierzchu czarnuszką, sezamem lub słonecznikiem.

Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na TikToku @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, uczestniczka jednej z edycji kulinarnego show MasterChef. Zobaczcie jej krótkie wideo i dowiedzcie się, jak zrobić keto chleb krok po kroku.

@nathallae To jest właśnie ten chleb bez mąki który musisz zapisać! #bezmaki #chleb #chlebbezmąki ♬ original sound - Mhd_Mahshooq

Prosty przepis na keto chleb

Składniki:

  • 250 ml majonezu
  • 8 jajek
  • 50 g mączki migdałowej
  • 45 g babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z majonezem, a następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki. Całość łączymy na jednolite ciasto i przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowy keto chleb pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

 

Źródło: https://www.tiktok.com/@nathallae