Pewnie w wielu domach zdarzyło się coś przypalić, a potem nie mieć serca tego wyrzucać. Jeśli wy też macie takie naczynie, którego właściwie nie da się już doczyścić zwykłą gąbką, nie wynoście go do śmieci, tylko dajcie mu drugą szansę. Oto prosta i tania jak barszcz pasta, która potrafi uratować nawet najbardziej zapuszczone garnki i patelnie. Koniecznie ją poznajcie i przetestujcie w swoich kuchniach. Wystarczy wymieszać 2 składniki.

Jak wyczyścić przypalone naczynia?

Wydaje wam się, że naczynie jest już tak przypalone, że nic się nie da z nim zrobić? Aby skutecznie i szybko doczyścić nawet najbardziej przypalone garnki i patelnie, wystarczy przygotować prostą pastę z płynu do mycia naczyń i gruboziarnistej soli. Trudno tu podać dokładne proporcje, gdyż różne środki do mycia naczyń mają rzadszą lub gęstszą konsystencję, jednak dążymy po prostu do osiągnięcia konsystencji gęstej papki.

Tak przygotowaną pastę nakładamy wprost na zabrudzenia i pocieramy zwykłą gąbką. Już po chwili zauważycie, że przypalone resztki zaczynają odchodzić, a po kilku minutach powierzchnia naczynia będzie lśniła jak nowa. Wszystko dlatego, że taki płyn ze słonymi drobinkami ścierającymi działa jak peeling, pomagając łatwo zdrapać spaloną powłokę.

Czyszczenie garnków - inne domowe sposoby

Inne domowe produkty, które świetnie sprawdzą się do czyszczenia garnków i nie tylko to:

  • soda oczyszczona,
  • ocet,
  • sok z cytryny,
  • biały ryż,
  • coca-cola,
  • kwasek cytrynowy.

Co zrobić, żeby garnek się nie przypalał?

Produktem, który najczęściej przywiera i się przypala, zdecydowanie jest mleko. Aby w przyszłości uniknąć takiego scenariusza, warto wysmarować garnek tłuszczem, zanim wlejemy do niego nabiał i dopiero wtedy wstawić go na palnik. Dzięki temu stworzy się warstwa ochronna, osłaniająca powłokę naczynia. Możemy do tego wykorzystać zarówno odrobinę masła, jak i dowolny olej roślinny.