Jak upiec kurczaka w całości, aby był chrupiący na zewnątrz i porządnie doprawiony w środku? Użyjcie kilkunasty wykałaczek, a stanie się to prostsze niż kiedykolwiek. Choć ten patent początkowo wydaje się przedziwny, rzeczywiście działa fenomenalnie, dlatego warto wypróbować go chociaż raz. Wyciągnijcie więc małe, drewniane patyczki z szafki i bierzcie się do roboty.

Kurczak z chrupiącą skórką już zawsze się uda

Jednym z najczęstszych obiadów, jakie pojawiają się na naszych stołach jest kurczak pieczony w całości. To proste danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy, bo większość robi się sama w piekarniku, jednak efekt nie zawsze wychodzi zadowalający. Wszyscy lubimy bowiem kurczaka z chrupiącą, złocistą skórką, a czasem wychodzi ona nieapetycznie miękka i sflaczała. Jak upiec kurczaka w piekarniku, żeby był chrupiący i złocisty? Jest na to prosty trik.

Wystarczy tylko garść wykałaczek i trochę cierpliwości. Otóż przed włożeniem kurczaka do marynaty, warto powbijać w całą jego powierzchnię wykałaczki, a następnie odstawicie mięso do lodówki na 1-2 godziny. Ten trik może początkowo wydawać się dziwny, ale to właśnie dzięki nakłuwaniu kurczaka cienkimi patyczkami, wszystkie smaki i aromaty przypraw będą mogły znacznie dokładniej wniknąć w mięso, a skórka stanie się genialnie chrupiąca. Spróbujcie sami, a pokochacie ten prosty myk.

Przepis na pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 2 litry wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • papryka słodka w proszku
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

W dużym garnku mieszamy wodę przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz cukrem, solą i pieprzem. Surowego kurczaka oczyszczamy, a następnie wbijamy w niego wykałaczki równomiernie na całej powierzchni. Nabite patyczkami mięso wkładamy do garnka z marynatą i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i ostrożnie wyjmujemy wykałaczki z kurczaka, a następnie nacieramy go papryką oraz ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie zwiększamy temperaturę do 240 stopni i dopiekamy jeszcze 15-20 minut.