Krupnik to zupa, która smakuje o każdej porze roku. Ale jesienią i zimą dodatkowo syci i grzeje na wiele godzin. Wszystko za sprawą bogatego składu, czyli kasza, warzywa i opcjonalnie mięso. Taka mieszanka dostarcza organizmowi wszystkiego, co najlepsze i najcenniejsze. Krupnik już w sam w sobie ma wyraźny smak, ale jeśli wolicie jeszcze bardziej wyraziste nuty, wypróbujcie nasz przepis. Zupa nabierze charakteru i posmakuje nawet tym, którzy wcześniej nieczęsto po nią sięgali na talerzu.

Krupnik z piekarnika – dlaczego jest lepszy od gotowanego?

Gotowane zupy są na pewno zdrowe i łatwostrawne, ale ich mankamentem jest często mdły smak i rozpadające się pod wpływem wielogodzinnego gotowania warzywa. Mówiąc szczerze: rzadko kiedy ma się ochotę jeść papkę z marchewki, czy rozpadającego się na miazgę selera, kiedy nie przypominają w smaku swojej pierwotnej wersji. Dorosły może i zje je z rozsądku, ale dzieciom trudno wmówić, że warzywa z zupy są smaczne i zdrowe, skoro ani smak, ani konsystencja za tym nie przemawiają. Dlatego, kiedy koleżanka zdradziła mi sekretny przepis na krupnik z piekarnika – nie wahałam się ani chwili. Musiałam go wypróbować. Efekt: moje dzieci zjadły krupnik do ostatniego kawałeczka marchewki i jeszcze poprosiły o dokładkę. Prawdziwy cud. Dlatego postanowiłam nie trzymać tego przepisu dla siebie i podzielić się nim z większym gronem. 

Krupnik z piekarnika – przepis na udaną zupę

Aby zupa była udana, pamiętajcie, żeby warzywa do niej były jędrne i świeże. Tylko takie wydobędą odpowiedni smak i nadadzą właściwy aromat potrawie.  

Do krupniku z piekarnika potrzebujecie przede wszystkim:

  • 4 dużych ziemniaków
  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 marchewek
  • 1 cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 1 pietruszki
  • kawałka selera
  • 5 ziaren angielskich
  • łyżeczki świeżej natki
  • łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • soli oraz pieprzu

Cebulę i czosnek obieracie z łusek i kroicie na cząstki. Obieracie też ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera. Kroicie na małe kawałki i wkładacie do naczynia żaroodpornego. Układacie tam cebulę i czosnek. Sypiecie na wszystko sól, posypujcie zielem angielskim, możecie też dodać liść laurowy i polewacie oliwą z oliwek. Pieczecie to wszystko w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
W między czasie wstawiacie wodę (około 2 litrów), wrzucacie żeberka, solicie i gotujecie około 45 minut. Po tym czasie dodajecie kaszę i gotujecie kolejne 15 minut. Kiedy kasza będzie się dogotowywać, dorzućcie do niej upieczone warzywa i gotujcie jeszcze przez 12 minut. Następnie doprawcie przy pomocy lubczyku, natki oraz pieprzu. Żeberka można rozdrobnić i ponownie wrzucić do zupy, albo zjeść oddzielnie.