Składniki na kotlety gyros:

  • 650 g piersi z kurczaka 
  • Pomidor 
  • Czerwona papryka
  • Pół cebuli 
  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • 200 g mozzarelli 
  • 30 g masła 
  • 1 łyżeczka chili 
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 30 ml oliwy 
  • Pół cytryny 

Jak zrobić kotlety gyros?

Kroki przygotowania: 

Krok 1: 

Oczyszczamy pierś kurczaka z błonek i żyłek. Dzielimy ją w poprzek na cieńsze filety, po czym kroimy w niewielkie kotlety. Przykrywamy je folią i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Dzięki temu, że zabezpieczamy je stretchem spożywczym, mamy pewność, że nie zanieczyścimy kuchni. W ten sposób unikamy też rozerwania delikatnych filetów. Staramy się podzielić pierś kurczaka w taki sposób, żeby powstały pary kotletów w podobnym rozmiarze.  

Krok 2: 

Umieszczamy w misce jogurt naturalny. Wsypujemy przyprawy, czyli zmielony kminek, sproszkowany imbir, granulowany czosnek, sól i chili (żeby kotlety gyros miały łagodniejszy smak, zamieńmy je na słodką lub wędzoną paprykę). Może się zdarzyć, że nie mamy pod ręką wymienionych składników. Skorzystajmy wtedy z gotowej mieszanki przyprawowej gyros. Dolewamy oliwę i sok z połowy cytryny (pamiętajmy o wyciskaniu go przez dłoń ze złączonymi palcami, żeby do marynaty nie dostały się pestki). Dokładnie wszystko mieszamy. 

Krok 3: 

Na dużym talerzu, desce lub tacy rozkładamy mięso. Pokrywamy je marynatą. Równomiernie ją rozsmarowujemy po obu stronach kotletów. Zabezpieczamy je folią i wstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej, żeby przeszły smakiem przypraw. Możemy przygotować je dzień wcześniej. Przed pieczeniem warto posypać je też świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub rozmarynem.  

Krok 4:  

Półtwardą mozzarellę ścieramy na dużych oczkach tarki (taką, jaką posypuje się pizzę – świetnie się topi i smakowicie ciągnie). Możemy też wykorzystać dowolny, ulubiony żółty ser, na przykład goudę lub ementaler. Nie polecamy kupowania wcześniej startego sera, jest mniej świeży i zawiera dodatki, które zapobiegają sklejaniu się wiórków w bryłę.    

Krok 5: 

Obieramy cebulę (najlepsza będzie żółta, ale sprawdzi się też biała lub czerwona). Kroimy ją w cienkie talarki lub piórka. Myjemy pomidor. Usuwamy z niego zieloną szypułkę. Staramy się też usunąć z miąższu jej twarde, zdrewniałe przedłużenie (można to zrobić małym nożykiem lub drylownicą do jabłek. Czerwoną paprykę myjemy i osuszamy. Odcinamy część z łodygą, po czym wydłubujemy gniazdo nasienne od góry. Warzywa plasterkujemy .  

Krok 6: 

Układamy pierwszą warstwę kotletów w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej pergaminem. Posypujemy je cebulą. Na każdym fileciku umieszczamy po plasterku pomidora i papryki. Przykrywamy składniki połową startego sera. Do naczynia możemy jeszcze dorzucić plasterki cytryny lub pomarańczy, żeby kotleciki z piekarnika pięknie pachniały cytrusową świeżością. 

Krok 7: 

Każdy kotlet gyros z warzywami i serem przykrywamy drugą porcją kurczaka. Nakładamy na naczynie żaroodporne folię aluminiową i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół) na około 30 minut. Po upływie 20 minut warto skontrolować kotlety. Jeśli uznamy, że są już prawie gotowe i puściły sporo soków, możemy wystawić je z piekarnika. 

Krok 8:  

Roztapiamy masło w rondelku (lub używamy bardzo miękkiego masła, wyjętego odpowiednio wcześniej z lodówki). Smarujemy nim z wierzchu kotlety. Posypujemy je pozostałym serem. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, już bez przykrycia. Zapiekamy przez około 10–15 minut. 

Krok 9: 

Podajemy kotlety gyros z piekarnika z ulubionymi dodatkami obiadowymi. Sprawdzą się na przykład ziemniaki w mundurkach posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Świetnie pasuje tutaj także surówka z kapusty pekińskiejCiekawym pomysłem jest włożenie kotlecików między dwie połówki bułki z sezamem, żeby powstał okazały, pełen dodatków drobiowy burger.