Jajecznica to z całą pewnością jedno z najpopularniejszych śniadań, ale mimo tego w każdym domu wygląda nieco inaczej. Niektórzy są wierni klasycznej wersji na maśle, inni wolą tę na boczku, a nie brakuje też takich, którzy dolewają do wybitych na patelnię jajek odrobinę mleka czy kleks śmietany. To jednak wciąż nie wszystkie opcje, bo pozostaje jeszcze pewien przepyszny dodatek, który genialnie podkręca konsystencję jajecznicy, a mało się o nim mówi.

Idealnie kremowa jajecznica - sekretny składnik

Niewiele osób wie, że idealnie kremowa jajecznica wychodzi dzięki dodatkowi odrobiny serka wiejskiego. To połączenie początkowo może wydawać się dziwne, jednak granulki sera pod wpływem temperatury topią się, nadając jajkom genialnie jedwabistej konsystencji. Co więcej, jajecznica z serkiem wiejskim jest też bardzo zdrowa i wartościowa dla organizmu, a dzięki dużej zawartości białka danie będzie bardziej sycące. Nie musimy się więc martwić o burczenie w brzuchu chwilę po śniadaniu, bo takie jajka z pewnością nasycą nas na długie godziny. Jak zrobić jajecznicę z serkiem wiejskim? Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego smaku.

Przepis na jajecznicę z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypiorek

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wybijamy jajka i od razu dodajemy serek. Białka dokładnie mieszamy z granulkami sera, ciągle mieszają, a żółtka rozbijamy dopiero na sam koniec, aby jajecznica była wilgotna i maksymalnie kremowa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy ze szczypiorkiem.

Kremowa jajecznica - inne dodatki

Co dodać do jajecznicy, aby była jeszcze smaczniejsza? Spróbujcie dorzucić na patelnię garstkę dodatków takich jak:

  • pieczarki, 
  • cukinia,
  • suszone pomidory,
  • kurki,
  • mozzarella,
  • awokado.