Choć przepis na jajecznicę to jeden z pierwszych kulinarnych wyczynów, od którego zaczynamy przygodę z kuchnią, to wcale nie jest on taki prosty jak mogłoby się wydawać. Wielu z nas od lat przygotowuje to danie i wciąż miewa wpadki. Jajka często wychodzą zbyt suche, za mocno ścięte albo wręcz przeciwnie - przesadnie płynne. Warto więc znać niezawodny trik, dzięki któremu delikatna i kremowa jajecznica stanie się codziennością.
Jak zrobić dobrą jajecznicę?
Zanim dowiemy się, co dodać do jajecznicy, żeby podkręcić jej konsystencję i smak, zacznijmy od podstaw. Oto najważniejsze zasady, dzięki którym uda wam się usmażyć jajeczne danie jak mistrzowie kuchni:
- smażyć na maśle,
- ścinać na niewielkiej mocy palnika,
- najpierw wymieszać same białka, a żółtka rozbić na samym końcu smażenia,
- ciągle mieszać, aby zbyt mocno nie wychła.
Co zrobić, żeby jajecznica była kremowa?
Marzy się wam delikatna i kremowa jajecznica jak w najlepszych restauracjach? Nic prostszego. Nie musicie znać wymyślnych technik gotowania ani posiadać specjalnych sprzętów. Wystarczy tylko dodać do jajek na patelni odrobinę serka mascarpone, a konsystencja jajecznicy od razu stanie się obłędnie aksamitna. Ten tłuściutki włoski serek nadaje potrawie niesamowitej płynności i kremowości, dzięki czemu danie dosłownie rozpływa się w ustach.
Co ciekawe, jeśli nie macie akurat pod ręką mascarpone, możecie użyć jako zamiennika ricotty, a efekt będzie taki sam. Wybierzcie więc swój ulubiony serek i dodawajcie go za każdym razem, gdy smażycie jajeczne danie. Gwarantujemy, że gdy raz spróbujecie, użyjecie tego patentu jeszcze przy wielu okazjach, a może nawet będziecie powtarzali co każdego dnia.
Kremowa jajecznica - dodatki
Zwykle dodajemy tylko szczypiorek i serwujemy danie na stół, ale można je urozmaicić jeszcze bardziej. Co dodać do jajecznicy, żeby była lepsza? Pysznych pomysłów nie brakuje, ale najlepsze z nich to:
- świeże listki szpinaku,
- podsmażone pieczarki,
- plasterki chrupiącego boczku,
- gotowane szparagi,
- plasterki wędzonego łososia,
- drobno pokrojona cukinia,
- pomidorki koktajlowe,
- świeże kurki podsmażone na maśle.