Chyba każdemu zdarzyło się, że gofry były miękkie i nieapetyczne. To skutecznie odbiera przyjemność w ich jedzeniu. Podajemy kilka sprawdzonych trików, które sprawią, że zapomnicie o nieudanym śniadaniu czy deserze!
Co dodać do gofrów, aby były chrupiące? 3 zasady
Macie dość gofrów przypominających naleśniki? Przedstawiamy wam 3 zasady najlepszych wypieków:
- masło klarowane - orzechowy posmak masła sprawia, że gofry są jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo są bardziej chrupiące na brzegach
- gofrownica powyżej 1000W - nawet najlepszy przepis spali na panewce, jeżeli wasza gofrownica będzie miała niewystarczającą moc
- ubite białka - to one są kluczem do sukcesu każdego puszystego gofra. Połączcie je z wymieszanym koglem-moglem
Przepis na chrupiące gofry
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- pół szklanki masła klarowanego,
- szklanka mleka,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Ubijamy białka z odrobiną cukru.
- Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy.
- Wsypujemy przesiane suche składniki.
- Mieszamy szpatułką.
- Dolewamy mleko i masło klarowane.
- Puszystą masę wylewamy na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną olejem.
- Pieczemy przez około 7 minut na złoty kolor.
- Przekładamy na kratkę do przestudzenia.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.