Chyba każdemu zdarzyło się, że gofry były miękkie i nieapetyczne. To skutecznie odbiera przyjemność w ich jedzeniu. Podajemy kilka sprawdzonych trików, które sprawią, że zapomnicie o nieudanym śniadaniu czy deserze!

Co dodać do gofrów, aby były chrupiące? 3 zasady

Macie dość gofrów przypominających naleśniki? Przedstawiamy wam 3 zasady najlepszych wypieków:

  • masło klarowane - orzechowy posmak masła sprawia, że gofry są jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo są bardziej chrupiące na brzegach
  • gofrownica powyżej 1000W - nawet najlepszy przepis spali na panewce, jeżeli wasza gofrownica będzie miała niewystarczającą moc
  • ubite białka - to one są kluczem do sukcesu każdego puszystego gofra. Połączcie je z wymieszanym koglem-moglem

Przepis na chrupiące gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół szklanki masła klarowanego,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
  2. Oddzielamy białka od żółtek.
  3. Ubijamy białka z odrobiną cukru.
  4. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy.
  5. Wsypujemy przesiane suche składniki.
  6. Mieszamy szpatułką.
  7. Dolewamy mleko i masło klarowane.
  8. Puszystą masę wylewamy na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną olejem.
  9. Pieczemy przez około 7 minut na złoty kolor.
  10. Przekładamy na kratkę do przestudzenia.
  11. Podajemy z ulubionymi dodatkami.