Klopsiki i pulpety to jedno z tych dań, które często pojawiają się na naszych stołach, gdy nie mamy pomysłu na obiad. Warto jednak nieco urozmaicić ten przepis, przygotowując go w nieco innej wersji niż dotychczas. Jeśli więc zawsze gotowaliście je w sosie lub smażyliście jak kotlety mielone, koniecznie wypróbujcie sposób Ewy Wachowicz.

Wyjątkowy pomysł na klopsiki

Popularna prowadząca programy kulinarne proponuje na swojej stronie przepis na klopsiki zapiekane na kiszonej kapuście, które nie tylko smakują, ale i wyglądają tak, że od razu chce się więcej. Mimo to, zarówno proces przygotowania, jak i lista składników nie są długie i skomplikowane, więc każdy poradzi sobie z tym daniem bez najmniejszego problemu.

Jak zrobić klopsiki na kiszonej kapuście? To nic trudnego, bo wystarczy zrobić klasyczną masę na kotlety mielone, czyli wymieszać mięso z podsmażoną cebulką, czosnkiem, jajkiem i namoczoną w mleku bułką. Cały sekret tkwi jednak w aromatycznej i wyrazistej kapustce, na której będziemy zapiekali nasze pulpeciki. Aby nabrała odpowiedniego smaku, należy ugotować ją z przecierem pomidorowym, cebulą i przyprawami, a całość zagęścić prostą zasmażką. W ten sposób w mniej niż 30 minut powstanie genialna "kołderka", na której ułożymy klopsiki i dzięki temu będą obłędnie pyszne i soczyste. Zobaczcie, jak zrobić przepis Ewy Wachowicz krok po kroku.

Klopsiki na kiszonej kapuście - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka grahamka
  • odrobina mleka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka kminku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Połowę przerzucamy do garnka i dodajemy kapustę. Wszystko podlewamy odrobiną wody, dorzucamy liść laurowy, kminek oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 20 minut. 

Drugą połowę podsmażonej cebuli mieszamy z mięsem mielonym. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy nieduże klopsiki.

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Wlewamy ją go kapusty, dodajemy przecier pomidorowy i posiekany koperek. Gotową kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy klopsiki i zapiekamy wszystko przez około 30 minut w 180 stopniach.

 

Źródło: ewawachowicz.pl