Choć sezon na szparagi zwykle zaczyna się na początku maja, w tym roku dzięki wyjątkowo ciepłej pogodzie możemy się nimi cieszyć już od kilku tygodni. To właśnie teraz, na początku sezonu szparagi są najlepsze. Wybierajcie te, które są jędrne, mają zwarte główki oraz dość wąskie łodygi. 

Cena tego przysmaku nie jest bardzo wysoka, zwłaszcza gdy uda się wam trafić na promocję. Szparagi wciąż jednak nie cieszą się dużą popularnością - głównie ze względu na to, że wiele osób nie wie jak je przygotować. A przecież to nic trudnego - cała istota rzeczy polega opiera się na prostocie działania i niekombinowaniu, by nie zagłuszyć ich delikatnego smaku.

Jak przygotować szparagi?

Szparagi przed przystąpieniem do jakichkolwiek przygotowań trzeba „obrać”. To oznacza, że należy je mocno złapać i złamać lub po prostu odciąć na ok. 3/4 wysokości. W ten sposób pozbywamy się zdrewniałych i twardych, dolnych części. I to wszystko - szparagi można już gotować, smażyć albo piec. 

Są doskonałe po podsmażeniu, doprawione ziołami i podane z jajkiem sadzonym. Można też zrobić je w jeszcze prostszy sposób - po prostu ugotujcie je z ziemniakami, a później polejcie oliwą, doprawcie i gotowe. Tak zrobione szparagi są pyszne i na ciepło, i na zimno. 

Przepis na szparagi z ziemniakami

Składniki:

  • Ok. pół kg ziemniaków
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • świeży koperek lub suszone oregano
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Najpierw złamcie szparagi i odetnijcie twarde końcówki. Pokrójcie łodygi na kawałki i odetnijcie główki (są delikatniejsze i wymagają krótszego gotowania). 
  2. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wsypcie je do garnka, zalejcie wodą i posólcie. Gotujcie, aż zmiękną.
  3. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wrzućcie do garnka łodygi szparagów. Kiedy zmiękną, dodajcie główki i gotujcie jeszcze 1-2 minuty. 
  4. Odcedźcie warzywa. Wsypcie je do miski, polejcie oliwą. Dodajcie sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz oregano albo świeży koperek czy pietruszkę. Wymieszajcie. 
  5. I gotowe. W ten sposób ze szparagów bardzo szybko zrobicie coś smacznego na obiad albo kolację. Są smaczne od razu po przygotowaniu, na ciepło albo na zimno. Można dodać do nich troszkę świeżego czosnku, by danie miało więcej aromatu. Smacznego!