Jeśli nie wyobrażacie sobie kanapki bez plasterka wędliny, koniecznie spróbujcie zrobić ją sami w domu. Choć wielu wydaje się to trudne, możecie zapomnieć o wędzeniu czy używaniu szynkowaru. Wszystko zrobicie bez żadnych specjalnych akcesoriów ani wymyślnych technik. Taka rolada zawsze się udaje, smakuje wszystkim i można ją długo przechowywać w lodówce. Zwykle jednak znika już po chwili, bo trudno powstrzymać się przed ukrojeniem kolejnego plasterka.

Rolada z kurczaka - prosty sposób na domową wędlinę

Aby stworzyć pyszną i zdrową roladę drobiową, musicie mieć tylko kawałek folii spożywczej i garnek, a reszta robi się niemal sama, bo wystarczy jedynie odrobina cierpliwości. Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że tak przygotowana domowa wędlina jest znacznie zdrowsza, mniej kaloryczna i bardziej wartościowa niż jakiekolwiek paczkowane czy sprzedawane na wagę plasterki. Zobaczcie, jak zrobić roladę z kurczaka. To banalnie proste.

Dodatkowym walorem tego przepisu jest możliwość modyfikowania go pod siebie, gdyż możecie dodać wszelkie ulubione przyprawy, przez co mięso nabierze dokładnie takiego smaku, jaki lubicie najbardziej. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko brać się za przygotowania.

Jak zrobić roladę z kurczaka?

Aby przygotować szybką wędlinę, wystarczy zblendować 700 g piersi z kurczaka, a 6 udek pozbawionych kości pokroić w bardzo drobne kawałeczki. Następnie do mięs dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką lub ostrą oraz wszelkie inne ulubione przyprawy. Całość zalewamy śmietanką 12% i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.

Tak przygotowane mięso układamy na arkuszu folii spożywczej i zwijamy ciasno jak cukierka. Mocno zawiązujemy końcówki, aby nic nie wypłynęło i wkładamy roladki do wrzątku. Parzymy je na małym ogniu przez około 2 godziny, nie dopuszczając do wrzenia wody, po czym wyjmujemy i studzimy. Najlepiej smakują kolejnego dnia, kiedy nabierają zwartej konsystencji.