Czarnuszka to pyszny dodatek do sałatek, pieczonych przekąsek czy deserów. I chociaż nie jest tak popularna w polskiej kuchni, to nazywana jest "czarnym kminkiem". "Czarny słoik" to przepis na domowy syrop z czarnuszki, udowadniający, że te ziarenka naprawdę mają moc. Tylko 5 składników, pół godziny przygotowania, a efekt - zaskakujący.
Na co pomaga czarnuszka?
Czarnuszka ma szerokie zastosowanie w kuchni, podobnie jak olej z niej wyrabiany. Zawiera ponad 100 aktywnych substancji, w tym flawonoidy, kwasy tłuszczowej, szereg witamin (A,E,F,B1,B3,B6) czy związki mineralne w postaci żelaza, cynku, selenu i magnesu. Dzięki temu regularnie spożywana wzmacnia, odporność organizmu i chroni przed infekcjami. Ma silne działanie antywirusowe i antybakteryjne, a w przypadku nieżytu górnych dróg oddechowych - wspomaga odksztuszanie. Warto dodać, że przy okazji pozytywnie wpływa na pracę wątroby i nerek, oczyszczając organizm, a także normuje poziom cukru we krwi. Z ilością spożywanej czarnuszki powinny jednak uważać osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi oraz kobiety w ciąży.
Jak zrobić syrop z czarnuszki
Kiedy macie już świadomość, jakie zalety posiada czarnuszka, najlepiej przejść do działania. Sama receptura nie jest skomplikowana, ale najlepiej stosować się do wskazanych sposobów (dokładne mielenie) i rekomendowanych dodatków (olejek wspomagający udrażnianie układu oddechowego).
Składniki:
- 100 g nasion czarnuszki
- 3 gwiazdki anyżu
- 20 goździków
- 100 ml miodu dobrej jakości
Przygotowanie: z gwiazdek anyżu łuskamy ziarenka i razem z goździkami i czarnuszką zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu. Połączyć z płynnym miodem - jeśli jest za twardy, wystarczy go delikatnie podgrzać. Dla jeszcze lepszego działania można dodać ok. 1/3 łyżeczki olejku tymiankowego lub rozmarynowego. Gotowy syrop należy przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku, w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce. Spożywać jako dodatek do herbaty lub solo na łyżeczce - 2-3 razy dziennie.