kwadrat

Magdalena Pomorska

Redaktor prowadząca i product owner mojegotowanie.pl oraz przyslijprzepis.pl. Z wykształcenia socjolog. Doświadczenie zbierała jako redaktor prowadząca i wydawca w serwisach lifestylowych o2/Wirtualna Polska. Prywatnie kolekcjonerka książek kulinarnych i kucharskich, miłośniczka gotowania i fanka sudoku.

Delivery
03.04.2020

Podano do domu! Rusza Delivery Week - festiwal dostaw z restauracji

Na pomoc Gościom i restauracjom rusza DeliveryWeek! To świetny sposób na domową nudę i pomoc polskim niezależnym restauracjom. Na www.DeliveryWeek.pl można już zamawiać 2-daniowe autorskie menu w festiwalowej cenie 35zł - do wyboru z bezkontaktową dostawą lub  odbiorem własnym.

Fotografia kulinarna
30.05.2020

Fotografia kulinarna w praktyce. Radzi Karola w pixelach

Jak robić apetyczne zdjęcia potrawom? To pytanie zadanie sobie wielu fanów pyszności i gotowania. Przybliżamy odpowiedź wraz z ekspertami od fotografii kulinarnej! Czas na kolejną odsłonę "Fotografia kulinarna w praktyce", a tym razem swoimi trikami i doświadczeniem z fotografią dzieli się z nami Karolina Rutkowska, czyli Karola w pixelach.

Jak jeść ostrygi
29.03.2020

Jak jeść ostrygi? Michał Toczyłowski i porady szefa kuchni na ostrygi

Ostrygi to jedne z owoców morza, które dla wielu osób nadal są tajemnicą. Kojarzą się z surowym przysmakiem serwowanych na przyjęciach w luksusowych lokalach. Ostrygi nie należą do najtańszych i najłatwiejszych do przygotowania przysmaków, ale uważane są za afrodyzjaki i odpowiednio przyrządzone na pewno zaskoczą pozytywnie! O to, jak jeść ostrygi, jak przygotować ostrygi i jak smakuje ten produkt przy pierwszym kontakcie zapytaliśmy eksperta. Michał Toczyłowski, szef kuchni i autor książek kulinarnych, opowiedział nam jakie sekrety skrywają ostrygi i dlaczego warto choć raz skusić się na nie w kuchni.

babcia-dziadek-slider
15.01.2020

Prezent na dzień babci i dziadka – pomysły w kuchni

Styczeń to wyjątkowy miesiąc dla każdej babci i każdego dziadka. Wnuki, a nierzadko też prawnuki, szykują niespodzianki i upominki na dzień babci i dziadka. To szczególnie ważny moment w roku, kiedy nie mieszkamy blisko dziadków, a chcemy sprawić im radość. Jaki prezent na dzień babci i dziadka wybrać? Do wyboru mamy prezenty materialne – zarówno te do kupienia, jak i przygotowania własnoręcznie w kuchni. Jeśli macie dylemat, jaki prezent na dzień babci i dziadka wybrać, zobaczcie nasze pomysły na upominki, a także przepisy na tę okoliczność.

moje-gotowanie-kwiecie-2020
19.03.2020

"Moje Gotowanie" na kwiecień. Wielkanocne dania i inne pyszności

Kwietniowe numer "Moje Gotowanie" to mnóstwo inspiracji, jak zaplanować tegoroczne święta wielkanocne. Ciasta, paschy, faszerowane jajka czy domowe wędliny - to tylko część przepisów na domowe pyszności. Magazyn można zamówić na www.kultowy.pl z darmową wysyłką!

grafika-wideo
13.03.2020

Kimchi, kotlet mielony i ciasta drożdżowe. Rozmawiamy o marcowym numerze "Moje Gotowanie"

Menu na przednówek to wyzwanie, ale magazyn "Moje Gotowanie" ma sprawdzone przepisy na marzec. Jakie? Posłuchajcie porady redaktor naczelnej magazynu - Renaty Chodorowskiej. W rozmowie z redaktor prowadzącą serwisu mojegotowanie.pl podpowiedziała, jak zamieniać drożdże suche na świeże, jak zrobić domowe kimchi i upiec w domu chaczapuri - gruzińskie pieczywo.

naturalnie-slider
01.05.2020

Agnieszka Cegielska Naturalnie - pakiet książek dla smaku i zdrowia. 3 powody, dlaczego to lektura obowiązkowa

Agnieszka Cegielska, autorka książek z serii "Naturalnie", udowadnia, że zdrowe wybory łatwo połączyć w kuchni z pysznym smakiem. W książkach "Naturalnie", "Naturalnie 2" i "Naturalnie w kuchni" to zbiór porad o wyjątkowych produktach spożywczych i praktycznych przepisów, jak włączyć je do codziennego menu. Z kodem "WIOSNA" pakiet książek Agnieszki Cegielskiej jeszcze w niższej cenie! Sprawdźcie, dlaczego warto kupić i przeczytać te tytuły.

gaia-slider
06.02.2020

Gaja Kuroń o smakach dzieciństwa, zero waste i diecie na co dzień

Gaja Kuroń, dietetyczka i miłośniczka gotowania, udowadnia, że życiowe pasje często wynosi się z domu. Podobnie jak niegdyś tata, a obecnie rodzeństwo, w kuchni czuje się w swoim żywiole. Udowodniła to w programie "MasterChef Polska". W naszym cyklu "Człowiek od kuchni" Gaja Kuroń opowiedziała o kulinarnych inspiracjach, nietypowych przysmakach do szkoły i dietetycznych trikach na co dzień.

Fotografia kulinarna
05.04.2020

Fotografia kulinarna w praktyce. Radzi Marcin Klaban

Fotografia kulinarna to jeden z nurtów fotografii, który prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Coraz więcej osób amatorsko lub bardziej profesjonalnie robi zdjęcia potrawom i napojom. Social media pełne są smakowitych kadrów, ale jak zacząć dobrze uwieczniać na zdjęciach ulubione przepisy? Rozpoczynamy nowy cykl Mojegotowanie.pl "Fotografia kulinarna w praktyce" i przepytujemy ekspertów z dziedziny fotografii kulinarnej. W pierwszej odsłonie na nasze pytania odpowiada Marcin Klaban - fotograf m.in. magazynu "Moje Gotowanie".

Tuńczyk
02.05.2020

Światowy Dzień Tuńczyka - czy tuńczyk pozostanie "królem oceanów"?

Światowy Dzień Tuńczyka, którzy obchodzimy 2 maja, to dobra okazja do zapoznania się bliżej z tą wyjątkową rybą. Tuńczyk nie bez przyczyny nazywany jest królem oceanów. Warto zastanowić się, co może zrobić każdy z nas, aby tuńczyków nie zabrakło także w przyszłości, a organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów.