Skorupki jajek to popularny kuchenny odpad, który zwykle ląduje w koszu. Okazuje się jednak, że to prawdziwe marnotrawstwo, bo można je wykorzystać w domu na wiele sposobów. Jeden z nich jest jednak wyjątkowo sprytny i mało kto go zna. Zobaczcie, na czym polega i koniecznie wypróbujcie sami, a będziecie zachwyceni.

Skorupki jaj - właściwości

W tym niedocenianym produkcie kryje się całe mnóstwo wartościowych składników, takich jak wapń, fluor, magnez, cynk, krzem, miedź, fosfor, siarka i selen. Oprócz bogatego składu, skorupki wyróżnia jednak też wyjątkowa struktura, dlatego aż szkoda je wyrzucać i zdecydowanie lepiej zrobić z nich jeszcze pożytek. Oto jeden z  najbardziej pożytecznych sposobów na ich wykorzystanie.

Jak wykorzystać skorupki z jaj?

Okazuje się, że skorupkami jaj można naostrzyć kuchenne noże. Wystarczy tylko je wysuszyć i drobno drobno je pokruszyć - ręcznie lub przy pomocy blendera. Następnie rozdrobnione skorupki przesypujemy do foremek na lód i zalewamy wodą. Teraz wystarczy już tylko zamrozić takie kostki lodu, a następnie wyciągać po jednej i ostrzyć z ich pomocą tępe noże.

Co ciekawe, skorupkami jaj można też naostrzyć nożyki blendera. W tym wypadku nie musimy ich nawet mrozić. W zupełności wystarczy po prostu wrzucić je do naczynia i rozdrobnić przy pomocy blendera, a już po kilku sekundach problem się rozwiąże i ostrza urządzenia znów będą jak nowe.

Co zrobić ze skorupkami jaj? Inne pomysły

Ostrzenie noży skorupkami do jajek to tylko jeden z wielu pomysłów. Te kuchenny odpad można wykorzystać na wiele innych sposobów, między innymi:

  • zrobić z nich wybielacz do ubrań (wystarczy wsypać je do lnianego woreczka i wrzucić do bębna pralki),
  • stosować jako nawóz do roślin domowych i ogrodowych (wsypując bezpośrednio do ziemi lub robiąc z nich płynny nawóz z wodą)
  • zamienić je w naturalną pastę do czyszczenia piekarnika (wystarczy rozdrobnić i wymieszać z odrobiną octu i sodą oczyszczoną)