Dawniej, gdy większość produktów spożywczych była na wagę złota, nic się w kuchni nie marnowało. Na porządku dziennym było przyrządzanie potraw z resztek, a nawet obierek po ziemniakach czy jabłkach. Dziś dawne zwyczaje wracają do naszych domów pod nazwą “zero waste” i coraz więcej osób się do nich stosuje. Chodzi nie tylko o oszczędność, ale także dbanie o środowisko i minimalizowanie ilości odpadów, które generujemy. Resztki przydadzą się nie tylko do gotowania, ale także w domowych porządkach.

Skorupki z jajek jako naturalny wybielacz

W przypadku jajek nic się nie powinno marnować - nawet skorupki. Nie da się ich co prawda zjeść, ale można je wykorzystać w inny sposób. Mało kto wie, że skorupki działają na tkaniny jak naturalny wybielacz. To tania, a przede wszystkim ekologiczna metoda na wydobycie białego koloru na ubraniach.

Na jedno pranie będziecie potrzebowali pokruszone skorupki z 3 jaj oraz woreczek wykonany z lnu lub bawełny. Włóżcie do niego skorupki, mocno zawiążcie i wrzućcie do pralki wraz z ubraniami. Wlejcie płyn do prania (lub proszek) i uruchomcie pralkę. Skorupki sprawią, że poszarzałe tkaniny znów będą białe. 

Czyszczenie skorupkami z jajek

Skorupki możecie wykorzystać w jeszcze jeden sposób do domowych porządków. Bardzo drobno pokruszone skorupki wymieszajcie z pastą do mycia zębów. Tak przygotowana mieszanka rewelacyjnie sprawdza się jako tani zamiennik środków do czyszczenia fug. Możecie też z powodzeniem usunąć nią czarny osad z kamienia, jaki osadza się na wannie i w kabinie prysznicowej.