Młodsze pokolenia mogą już nie pamiętać przysmaku, jakim kiedyś był blok czekoladowy. Nazywało się go też “blokiem kryzysowym”. Stanowił alternatywę dla prawdziwej czekolady, która była trudno dostępna. Jesteśmy jednak pomysłowym narodem i szybko powstał przepis na deser z kakao, cukru, margaryny oraz mleka w proszku, który zastępował łasuchom czekoladę. W bogatszej wersji, do bloku czekoladowego dodaje się np. herbatniki, orzechy czy rodzynki.
Jeśli przepadacie za takim deserem, na pewno posmakuje wam on w kawowej odsłonie. Przepisem na blok kawowy podzieliła się siostra Anastazja, ekspertka od ciast, deserów i innych pyszności. Listę potrzebnych składników oraz instrukcję krok po kroku znajdziecie poniżej. 

Przepis na blok kawowy siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 50 g orzeszków ziemnych (mogą być też pistacje) 
  • 50 g migdałów
  • herbatniki maślane lub kakaowe 
  • ¾ szklanki cukru
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 

Przygotowanie:

Do szklanki z gorącą wodą wsypcie 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej i wymieszajcie. 
Przelejcie kawę do miski, dodajcie do niej cukier oraz masło i mieszajcie, aż wszystko się rozpuści. Odstawcie i poczekajcie, aż trochę ostygnie.
Następnie do masy wsypcie mleko w proszku i wymieszajcie. Dodajcie migdały, orzechy oraz herbatniki, pokruszone wcześniej na mniejsze kawałki. Wymienione dodatki to tylko propozycja, ponieważ panuje tutaj duża dowolność - możecie użyć innych, ulubionych bakalii. 
Weźcie niedużą keksówkę i wyłóżcie ją folią spożywczą. Przełóżcie do środka przygotowaną masę i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie blok jest już gotowy - pozostaje go pokroić i rozłożyć na talerzyki. Trzymany w lodówce, będzie dobry do tygodnia. Smacznego!

Sprawdzone przepisy siostry Anastazji 

Niejednokrotnie pisaliśmy już o daniach i deserach z przepisów siostry Anastazji. Klikając w linki poniżej, możecie sprawdzić kilka z nich: