Przepisy z warzywami

53 kolekcji przepisów

27753 przepisów

Warzywa to podstawowy składnik wielu dań nie tylko w kuchni roślinnej. Wielu rodziców zastanawia się jak przemycić więcej warzyw w diecie swoich dzieci. Nic w tym dziwnego, że wprowadzenie różnorodnych smaków od najmłodszych lat zaprocentuje sięganiem po urozmaicone smaki w dorosłym życiu. Z warzyw przygotujecie pyszne sałatki, zapiekanki, zupy, makarony a nawet desery. Najlepiej smakują w sezonie. Zobaczcie jakie posiłki zebraliśmy z wykorzystaniem warzyw. 

Przepisy warzywne

Warzywa - zastosowanie

Warzywa to podstawowy składnik zup. Zupy tradycyjne poznane w dzieciństwie np.: ogórkowa, ziemniaczana, pomidorowa albo kapuśniak na wędzonych żeberkach lub urozmaicone smaki zup-krem. Doskonałym przykładem jest krem z dyni z dodatkiem oleju z pestek dyniowych albo krem brokułowy z uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Warzywa nadają też intrygująca barwę spowszedniałym dodatkom. Purée zyska intrygujący wygląd, gdy zrobimy go z fioletowych ziemniaków truflowych. Makaron zachwyci dzieci, gdy zabarwimy go szpinakiem lub sokiem z buraków. 

Warzywa to  także zaskakujący dodatek do ciast i deserów. Ziemniaki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże. Przecier z dyni nada sprężystości ciastu. Czerwone buraki nadadzą ciemniejszego koloru ciastu czekoladowemu oraz nadadzą mu naturalnej słodyczy bez dodatku cukru. Przecier pomidorowy natomiast sprawi, że wypieki będą jędrne i sprężyste. 

Artykuły powiązane

Jak gotować fasolkęszparagową
30.05.2020

Jak gotować fasolkę szparagową

Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie pojawia się zanim na dobre zacznie się sezon na te pyszności. Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych i jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz tego jest bogata w białko i witaminy, dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Ma też niewiele kalorii, mogą ją więc jeść osoby dbające o sylwetkę. Na bazarku możemy znaleźć zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. W tym artykule dowiesz się czym one się różnią, a także jak gotować fasolkę szparagową, by czerpać z niej to, co najlepsze i cieszyć się smakiem. Podpowiemy wam również, z czym najlepiej podawać fasolkę szparagową.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

"Zjadanie zwierząt" i "Kraina miodu" za darmo w Internecie
01.05.2020

„Zjadanie zwierząt” i „Kraina miodu” za darmo w Internecie. Oto 3 powody do obejrzenia

Prawdziwa gratka dla amatorów filmów dokumentalnych. Serwis Ninateka wraz z organizatorami festiwalu Millennium Docs Against Gravity stworzyła repertuar dla miłośników treści dokumentalnych. Od 8 do 18 maja można -całkowicie bezpłatnie-obejrzeć głośne produkcje z gatunku dokumentalnego. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie szczególnie polecamy „Zjadanie zwierząt” oraz „Krainę miodu”.

Gotowanie na parze
24.04.2020

Gotowanie na parze jest proste! Wybierz garnek, wkład lub sitko

Gotowanie na parze to prosty sposób na zachowanie witamin, smaku i właściwości odżywczych gotowanych produktów. Nie trzeba mieć jednak dużego parowaru, żeby zrobić soczystego łososia na parze, ugotować jędrne różyczki brokułów, a nawet zrobić gołąbki. Przydadzą się wkłady do gotowania na parze, specjalne sitka lub praktyczny garnek do gotowania na parze. Oto kilka podpowiedzi w cyklu "Dobre rzeczy".

Moda na wegetarianizm. Ubrania w zgodzie z naturą
19.04.2020

Moda na wegetarianizm. Ekologiczne ubrania w zgodzie z naturą

W sklepach coraz częściej spotykamy ekologiczne ubrania. Najczęściej wykonane są z naturalnych materiałów i z poszanowaniem praw pracowników. Wśród nich znajdują się ubrania wegańskie, które podczas produkcji nie narażały zwierząt na niepotrzebne cierpienia. Eko ubrania to także sposób na przekazanie światu, co w praktyce oznacza weganizm i wegetarianizm.

Jak gotować w parowarze? Parowar na zdrowie
17.04.2020

Jak gotować w parowarze? Parowar na zdrowie

Gdy na wiosnę pojawiają się pierwsze warzywa sezonowe, wiele osób zastanawia się, w jaki sposób je ugotować. Jedną z lepszych metod jest gotowanie na parze. W ten sposób zostają zachowane wartości odżywcze i witaminy. Przyjrzeliśmy się, w jaki sposób działa parowar i jak gotować w parowarze.

Stek z selera
07.04.2020

Stek z selera z salsą pomidorową

Wegetariański pomysł na stek - mięsisty seler korzeniowy będzie pyszny z domową salsą pomidorową

torby-materialowe-woreczki-na-warzywa-fot.iStock (1)
25.02.2020

Torba na zakupy i woreczki na warzywa. Zero waste w praktyce

Świadome planowanie zakupów to pierwszy krok, by być zero waste. Torby na zakupy i woreczki na warzywa to przykłady wprowadzania drobnych zmian w myśleniu o ekologicznym stylu życia. Nie musi być wcale drogo, ani pracochłonnie. Wystarczy, że wykorzystacie rzeczy, które z pewnością macie już w swoim domu.

mg vege 1 - jak -nie-mieso- to-co-
14.02.2020

Czym zastąpić mięso? Soja to nie wszystko

Seitan, tempeh, yuba, tofu, natto to nie są magiczne formuły a tylko kilka nazw produktów uznanych za odżywcze zamienniki mięsa. Jest to szczególnie ważne dla wegetarian i wegan, którzy chcą jeść pełnowartościowe posiłki oraz dla osób lubiących urozmaicić swoją codzienną dietę. Roślinne zamienniki mięsa to lista produktów, z której każdy może wziąć coś dla siebie. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę Doroty Jaworskiej „ A jak nie mięso, to co?”.

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat
10.02.2020

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat

10 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Soczewica, ciecierzyca, bób lub biała fasola to tylko niektóre ze znanych strączków. Babcie doceniały ich smak, wartości odżywcze, niski koszt i ogólnodostępność produktów. Podobne zalety obecnie dostrzegają weganie i wegetarianie ochoczo serwując je w wegańskich restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować rośliny strączkowe.