Przepisy z warzywami

54 kolekcji przepisów

27764 przepisów

Warzywa to podstawowy składnik wielu dań nie tylko w kuchni roślinnej. Wielu rodziców zastanawia się jak przemycić więcej warzyw w diecie swoich dzieci. Nic w tym dziwnego, że wprowadzenie różnorodnych smaków od najmłodszych lat zaprocentuje sięganiem po urozmaicone smaki w dorosłym życiu. Z warzyw przygotujecie pyszne sałatki, zapiekanki, zupy, makarony a nawet desery. Najlepiej smakują w sezonie. Zobaczcie jakie posiłki zebraliśmy z wykorzystaniem warzyw. 

Przepisy warzywne

Warzywa - zastosowanie

Warzywa to podstawowy składnik zup. Zupy tradycyjne poznane w dzieciństwie np.: ogórkowa, ziemniaczana, pomidorowa albo kapuśniak na wędzonych żeberkach lub urozmaicone smaki zup-krem. Doskonałym przykładem jest krem z dyni z dodatkiem oleju z pestek dyniowych albo krem brokułowy z uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Warzywa nadają też intrygująca barwę spowszedniałym dodatkom. Purée zyska intrygujący wygląd, gdy zrobimy go z fioletowych ziemniaków truflowych. Makaron zachwyci dzieci, gdy zabarwimy go szpinakiem lub sokiem z buraków. 

Warzywa to  także zaskakujący dodatek do ciast i deserów. Ziemniaki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże. Przecier z dyni nada sprężystości ciastu. Czerwone buraki nadadzą ciemniejszego koloru ciastu czekoladowemu oraz nadadzą mu naturalnej słodyczy bez dodatku cukru. Przecier pomidorowy natomiast sprawi, że wypieki będą jędrne i sprężyste. 

Artykuły powiązane

Kuchnia bez mięsa - Jestem Wege / Wydanie Specjalne Moje Gotowanie
19.09.2020

Ponad 30 roślinnych przepisów dla każdego. Pomysły na obiad i... wegańskie desery!

Wegetariańskie burgery, szaszłyki, zupy i przekąski to tylko część z pyszności, które znajdziecie w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa jestem wege. Na deser - oryginalne wegański słodkości idealne nie tylko na dietę roślinną. Oto 7 powodów, dlaczego musicie mieć w swojej kuchni ten numer!

Farma dyń
19.09.2020

Farma dyń i stragany pełne hokkaido. TOP4 miejsc dla dyniomaniaków

Farma dyń to jedno z najbardziej obleganych smacznych miejsc jesienią. Popularnością cieszą się też stragany wypełnione różnymi odmianami dyni. Warto pamiętać o tym, że nie tylko hokkaido jest pyszna i ładna! Oto 4 miejsca w Polsce, które polecamy odwiedzić, jeśli też uwielbicie dyniobranie z dynią piżmową i baby boo, a muskaty i odmiana dyni halloween rządzi w waszych kuchniach.

torby-materialowe-woreczki-na-warzywa-fot.iStock (1)
02.09.2020

Torba na zakupy i woreczki na warzywa. Zero waste w praktyce

Świadome planowanie zakupów to pierwszy krok, by być zero waste. Torby na zakupy i woreczki na warzywa to przykłady wprowadzania drobnych zmian w myśleniu o ekologicznym stylu życia. Nie musi być wcale drogo, ani pracochłonnie. Wystarczy, że wykorzystacie rzeczy, które z pewnością macie już w swoim domu.

Francuski ratatouille, czyli przepis na zapiekankę warzywną
25.08.2020

Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Gdy trwa sezon na dorodne cukinie, bakłażany i pomidory, a w pamięci mamy film "Ratatuj" z utalentowanym kulinarnie szczurkiem, to bez dwóch zdań czas na przygotowanie ratatouillle, czyli klasycznej zapiekanki kuchni francuskiej. W czym tkwi jej sekret i dlaczego właśnie ją przygotował kucharz? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

klimatarianizm
21.08.2020

Ta dieta może uratować planetę! Na czym polega klimatarianizm?

Co chwilę słyszymy o nowej diecie. Ledwo zdążymy oswoić się z jednym nowym terminem, a już pojawiają się kolejne. Kolejną dietetyczną nowością jest klimatarianizm, czyli dieta, która powstała w trosce o planetę i środowisko. Jak jeść zgodnie z jej zasadami? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, a z czego zrezygnować? Sprawdzamy!

ratatouille-gaja-suchocka
18.08.2020

Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille

MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!

Szaszłyki cielęce ze szparagami i szynką
30.07.2020

Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy

Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.

Produkty bio, eko czy organic?
29.07.2020

Produkty eko, bio czy organiczne - czyli jak żyć?

Życie to sztuka wyborów… to też masa innych „sztuk”, ale właśnie o małych wyborach chcemy tutaj porozmawiać. W końcu to od wybieranych przez nas produktów może zależeć nie tylko nasze zdrowie, samopoczucie, ale też kondycja środowiska, a może nawet kierunek rozwoju przemysłu spożywczego (przynajmniej chciałoby się w to wierzyć). Produkty eko, bio czy organiczne - sprawdźcie!

Mrożone owoce
23.07.2020

Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa

Jak mrozić owoce i warzywa? To pytanie zadajemy sobie, kiedy sklepowe lady latem uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Dookoła mnożą się stragany i bazarki, pełne kolorowych darów lata. Korzystajmy z tych dobrodziejstw na bieżąco, ale nie tylko! Jak zachować smak lata na cały rok? Do zimy jeszcze daleko, ale to właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych nowalijek, powinniśmy pomyśleć o zaopatrzeniu swoich zamrażarek.

Najciekawsze zamienniki mięsa
17.07.2020

Najciekawsze zamienniki mięsa w waszej kuchni. Oto 3 roślinne nowości

Wiele sondaży wskazuje, że po czasie izolacji i w czasie pandemii coraz więcej osób deklaruje chęć ograniczenia mięsa i przejście na dietę uwzględniającą więcej roślin. Nawet immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk zalecają przejście na dietę roślinną. Jednak kuchnia wegańska od kilku lat stawała się coraz bardziej widoczna. W trosce o środowisko naturalne coraz więcej osób rezygnowało z mięsa i z produktów odzwierzęcych. Szefowie kuchni coraz śmielej eksperymentują z nowymi produktami, które zachwycają smakiem. Oto trzy wegańskie nowości, które mają szansę zdobyć wasze podniebienia.