Smażone pierożki na słodko wypełnione pomarańczowo-dyniową konfiturą. Doskonałe na deser w Karnawale, proste do przygotowania. Przepis z magazynu "Sól i Pieprz".
Składniki:
Ciasto: 250 g mąki + do podsypania
25 g masła
25 g cukru
1 pomarańcza
1 jajko
sól
Oraz: mały słoiczek marmolady dyniowo-pomarańczowej
1 białko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Smażone pierożki z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomarańczę umyć, sparzyć i z połowy zetrzeć skórkę. Cukier rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, jajko, pokrojone w kawałki miękkie masło, skórkę i rozpuszczony cukier. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto napowietrzyć, 10-krotnie składając i wałkując jak francuskie. Podzielić na 4 części i porcjami, lekko podsypując mąką, rozwałkowywać na grubość 1 mm. Placki podzielić na pół. Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą, 10-mm końcówką. Wyciskać porcje na jednej części w od-stępach 3,5 cm. Wolne przestrzenie posmarować rozkłóconym białkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć wokół marmolady.
Następnie radełkiem wyciąć pierożki (9x3,5 cm). Odkładać na deskę oprószoną mąką. Po zrobieniu połowy ciasteczek rozgrzać olej (ok. 5-cm warstwę) do 170°C. Z pierożków usunąć pędzelkiem nadmiar mąki i wkładać je na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" Luty-Marzec 2019