Ciasto makowe z chlebem

Ocena:

4.5 (179)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 45 minut Oczekiwanie: 2- 3 godziny Porcja: 440 kcal

Składniki:

  • czerstwy chleb  200 g

  • orzechy laskowe  50 g

  • rodzynki  5 łyżek stołowych

  • mak  250 g

  • mleko  850 ml

  • cukier  1 szklanka

Ciasto makowe z chlebem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Mak wsypać do rondla, dodać rodzynki, wlać 2 szklanki mleka, wsypać połowę cukru, wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Wymieszać ze zmielonymi orzechami.
  • Krok 2: Chleb pokroić w dość cienkie kromki, odciąć skórkę. Resztę mleka podgrzewać z pozostałym cukrem, mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści.
  • Krok 3: Kromki chleba nasączyć mlekiem. W niewielkiej ozdobnej foremce układać warstwami chleb i masę makową, zaczynając od chleba. Zakończyć warstwą maku. Ciasto wstawić co najmniej na 2–3 godziny do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne