Przygotowanie: 45 minut Oczekiwanie: 2- 3 godziny Porcja: 440 kcal
Składniki:
czerstwy chleb 200 g
orzechy laskowe 50 g
rodzynki 5 łyżek stołowych
mak 250 g
mleko 850 ml
cukier 1 szklanka
Ciasto makowe z chlebem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Krok 1:Mak wsypać do rondla, dodać rodzynki, wlać 2 szklanki mleka, wsypać połowę cukru, wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Wymieszać ze zmielonymi orzechami.
Krok 2:Chleb pokroić w dość cienkie kromki, odciąć skórkę. Resztę mleka podgrzewać z pozostałym cukrem, mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści.
Krok 3:Kromki chleba nasączyć mlekiem. W niewielkiej ozdobnej foremce układać warstwami chleb i masę makową, zaczynając od chleba. Zakończyć warstwą maku. Ciasto wstawić co najmniej na 2–3 godziny do lodówki.