Przepis poleciła ,,Justaf’’ z Przyslij Przepis, ja zmieniłam tylko ilość cukru zamiast 1 kg dodałam 750 gram.
3 kg już obranej dyni
750 gram cukru
100 gram ciemnego kakao np. Deco Moreno
3 cukry waniliowe po 16 gram
3 galaretki pomarańczowe
1 płaska łyżeczka soli
Nutella z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dynię pokroić w kosteczkę, podlać 0,5 szklanki wody i rozgotować. Gdy zmięknie zmiksować podręcznym blenderem
Dodać cukier i smażyć dalej ok. 1 godziny, potem dodać wanilię, kakao, wsypać suche galaretki i podgrzewając mieszać jeszcze kilka minut. Masa może być płynna ale po wystudzeniu będzie dobrze, tak, jak należy.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
Z tej porcji otrzymałam 8 słoiczków 0,5 litrowych i 1 dżemowy