zupa_pekinska

Zupa Pekińska

Ocena:

4.44 (160)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Azjatycka zupa z kapusty pekińskiej! Smacznego!

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu z kaczki (750 ml)
  • 200 g kapusty pekińskiej, pokrojonej w kwadraty
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 żółtko, dobrze roztrzepane
  • 6 plasterków szynki wędzonej, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki białego octu winnego
  • szczypta czosnku, drobno posiekanego
  • sól oraz czarny pieprz do smaku

Zupa pekińska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Do średniego garnka wlewamy bulion z kaczki, następnie bulion doprowadzamy do wrzenia. Gdy już się gotuje, wrzucamy pokrojoną kapustę pekińska i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  • 2. Po 10 minutach do zupy wlewamy jasny sos sojowy, łyżkę ziaren sezamu, pół łyżeczki białego octu winnego, szczyptę czosnku drobno posiekanego, 6 plasterków szynki pokrojonej w kostkę, sól oraz pieprz do smaku. Całość mieszamy i gotujemy przez kolejne 10minut.
  • 3. Po upływie 10 minut dodajemy, roztrzepane żółtko, po czym szybko mieszamy. Zupa jest już gotowa. Chińska zupa gotowa!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne