Zupa Neapolitańska /serowa/

Rewelacyjna i pożywna zupka, która zadowoli zarówno smakoszy zup jak i mięsnych potraw.

Dodany przez: wiolentynek

Zupa Neapolitańska /serowa/

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • KLOPSIKI:
  • 35 dkg mięsa mielonego
  • mała bułka do namoczenia
  • cebulka lub zielona część pora
  • przyprawy wg uznania
  • jajko
  • ZUPA:
  • 1,5 litra wody lub rosołu
  • 3 serki topione
  • majeranek
  • 30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /ja dodaję ogromne ilości majeranku...bo lubimy/, poszatkowany kawałek zielonej części pora lub cebulkę. Wymieszać, obtoczyć w mące i usmażyć malutkie klopsiki. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu.
  2. Zagotować 1,5 litra wody /często zużywam pozostałość rosołu z niedzielnego obiadu/. Do gotującej się wody wrzucić klopsiki. Chwilę pogotować. Doprawić wywar do smaku. Do mniejszego garnuszka odlać trochę wywaru i rozpuścić w nim 2-3 kostki serka topionego o dowolnym smaku /pieczarkowy, czosnkowy, z grzybami/. Jeśli nie chce się rozpuścić rozmieszać blenderem. Wlać do gotującego się wywaru. Jeśli ktoś lubi można sypnąć majeranku.
  3. Osobno ugotować makaron. Ja wybieram muszelki bo są najchętniej pałaszowane w mojej rodzince. Ugotowany zostawić osobno lub wrzucić do zupy. Jak kto woli.Gotową zupkę udekorować zielonym koperkiem lub szczypiorkiem.
mięso obiad zupa neapolitańska klopsiki serek topiony zupa serowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze