Ziemniaczano - serowe gratin

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.

Dodany przez: gastrosfera1

Na ciepło

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - 1 kilogram ziemniaków
  • - 600 ml mleka
  • - 100 gram serka topionego kremowego MSM Mońki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - łyżka masła
  • - 150 gram sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.
  2. Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki połączyć oraz podgrzać. Polać ziemniaki, posypać serem żółtym (startym na tarce o grubym oczku) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st.C przez ok. 45 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy