Zapiekanka meksykańska z mięsem

Ocena:

4.51 (149)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Pyszna zapiekanka z ziemniakami i wołowiną.

Składniki:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 60 dag ziemniaków
  • cebula
  • 20 dag kukurydzy konserwowej
  • 2 papryczki chili
  • 2 pomidory
  • 3 jajka
  • 5 łyżek masła
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Zapiekanka meksykańska z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Mięso zrumienić na rozgrzanej oliwie. Dodać obrane i posiekane cebulę i czosnek. Smażyć 3 min.
  • ■ Dodać kukurydzę osączoną z zalewy, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę papryczki chili oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
  • ■ Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepuścić przez praskę. Wymieszać z masłem, żółtkami oraz pianą z białek. Masę mięsną włożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu rozłożyć purée ziemniaczane. Posypać startym
  • żółtym serem. Piec 30 min w temperaturze 180°C.
  • smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne