Zacierki drobione z kaszą jaglaną na mleku

Ocena:

4.5 (181)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Śniadanie dla małych i dużych... młodszych i starszych..

Składniki:

  • maka pszenna, najlepiej tortowa - 20 dag
  • żółtka jaj - 3 szt
  • kasza jaglana - 3 - 4 łyżki
  • mleko - 0,8 - 1 litra
  • sól - do smaku
  • ew. cukier - do smaku

Zacierki drobione z kaszą jaglaną na mleku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko zagotowujemy i do gotującego dodajemy odrobinę soli i wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną.
  • Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być twardsze niż na makaron).
  • Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich 0,5 cm wałeczki.
  • Do lewej ręki bierzemy wałeczek ciasta i kręcąc kciukiem formujemy wydłużony niby koralik ( tak jak robiliśmy koraliki z ciasta - masy solnej) a prawą ręką opuszkami kciuka i palca wskazującego ostatecznie formujemy o odrywamy od wałeczka zacierkę.
  • Zrobioną zacierkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (ok 2 litry) i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia kluseczek. Odcedzamy je na sicie i rozkładamy do talerzyków lub wkładamy do zagotowanego mleka z kaszą jaglaną .
  • Jeszcze raz przyprawiamy je do smaku solą lub w wersji na słodko cukrem i rozkładamy na talerze.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne