Śniadanie dla małych i dużych... młodszych i starszych..
Składniki:
maka pszenna, najlepiej tortowa - 20 dag
żółtka jaj - 3 szt
kasza jaglana - 3 - 4 łyżki
mleko - 0,8 - 1 litra
sól - do smaku
ew. cukier - do smaku
Zacierki drobione z kaszą jaglaną na mleku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko zagotowujemy i do gotującego dodajemy odrobinę soli i wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną.
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być twardsze niż na makaron).
Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich 0,5 cm wałeczki.
Do lewej ręki bierzemy wałeczek ciasta i kręcąc kciukiem formujemy wydłużony niby koralik ( tak jak robiliśmy koraliki z ciasta - masy solnej) a prawą ręką opuszkami kciuka i palca wskazującego ostatecznie formujemy o odrywamy od wałeczka zacierkę.
Zrobioną zacierkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (ok 2 litry) i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia kluseczek. Odcedzamy je na sicie i rozkładamy do talerzyków lub wkładamy do zagotowanego mleka z kaszą jaglaną .
Jeszcze raz przyprawiamy je do smaku solą lub w wersji na słodko cukrem i rozkładamy na talerze.