Wołowina pod pieczarkami

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 300 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Wołowina pod pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 6 kotletów wołowych (po ok. 15 dag, np. rostbefu lub polędwicy)
  • 40 dag pieczarek
  • 4 cebule
  • łyżka mąki
  • łyżka musztardy
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebule obrać, pokroić w piórka. Cytrynę sparzyć, pokroić w półplasterki. Połowę masła stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i cytrynę, oprószyć solą, gotować 10 minut na dużym ogniu.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć kotlety wołowe, smażyć po 3–4 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do pieczarek, przykryć, by nie wystygło.
  3. Resztę masła stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać, podsmażyć, wlać śmietanę, mieszając zagotować. Dodać musztardę, wymieszać, przyprawić. Polać mięso. Spróbuj: Z tych samych składników możesz przygotować gulasz. Mięso pokrój na małe kawałki, podsmaż, a potem podduś z resztą składników. Do tego najlepiej pasują kluski kładzione lub frytki.
mięso obiad pieczarki wołowina kotlety na śmietanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze