6 kotletów wołowych (po ok. 15 dag, np. rostbefu lub polędwicy)
40 dag pieczarek
4 cebule
łyżka mąki
łyżka musztardy
3/4 szklanki śmietany 18%
1/2 cytryny
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Wołowina pod pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebule obrać, pokroić w piórka. Cytrynę sparzyć, pokroić w półplasterki. Połowę masła stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i cytrynę, oprószyć solą, gotować 10 minut na dużym ogniu.
Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć kotlety wołowe, smażyć po 3–4 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do pieczarek, przykryć, by nie wystygło.
Resztę masła stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać, podsmażyć, wlać śmietanę, mieszając zagotować. Dodać musztardę, wymieszać, przyprawić. Polać mięso. Spróbuj: Z tych samych składników możesz przygotować gulasz. Mięso pokrój na małe kawałki, podsmaż, a potem podduś z resztą składników. Do tego najlepiej pasują kluski kładzione lub frytki.