Wspaniała wołowina po kantońsku. Przepis z kuchni chińskiej.
Składniki:
500g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
150g kiełków fasoli mung
250g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki półwytrawnego sherry
Wołowina po kantońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. W średniej misce mieszamy następujące składniki: cukier, mąkę kukurydzianą, sos sojowy, połowę „sherry” oraz wołowinę. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
2. W patelnia wok podgrzewamy połowę oleju, po czym smażymy cebulę, aż nabierze złoto brązowego koloru, następnie przekładamy do osobnego naczynia. Do tego samego woka wlewamy resztę oleju i smażymy wołowinę partiami, aż zbrązowieje. Usmażoną wołowinę polewamy resztą „sherry”, dodajemy kiełki oraz cebulę. Podgrzewamy nie przestając mieszać, gdy całość będzie wymieszana i gorąca, chińska potawa jest gotowa do podania.