wolowina_po_kantonsku

Wołowina po Kantońsku

Ocena:

4.54 (148)

  • 45 min.
  • dla 3 osób
Wspaniała wołowina po kantońsku. Przepis z kuchni chińskiej.

Składniki:

  • 500g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 150g kiełków fasoli mung
  • 250g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki półwytrawnego sherry

Wołowina po kantońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. W średniej misce mieszamy następujące składniki: cukier, mąkę kukurydzianą, sos sojowy, połowę „sherry” oraz wołowinę. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
  • 2. W patelnia wok podgrzewamy połowę oleju, po czym smażymy cebulę, aż nabierze złoto brązowego koloru, następnie przekładamy do osobnego naczynia. Do tego samego woka wlewamy resztę oleju i smażymy wołowinę partiami, aż zbrązowieje. Usmażoną wołowinę polewamy resztą „sherry”, dodajemy kiełki oraz cebulę. Podgrzewamy nie przestając mieszać, gdy całość będzie wymieszana i gorąca, chińska potawa jest gotowa do podania.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne