Udka kacze z jabłkami

Przepis na kaczkę- udka kacze z jabłkami

Dodany przez: mojegotowanie

Udka kacze z jabłkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
470 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 10 małych
  • ziemniaków
  • l 4 podudzia
  • kacze
  • l 2 łyżki
  • majeranku
  • l sól
  • pieprz l 2 łyki oleju
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Uda oprószyć łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Odstawić na 2 godziny.
  4. Obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do brytfanny. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy (od strony ogonka). Łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ. Rodzynki i migdały drobno posiekać i napełnić nimi wnętrza jabłek, przykryć odciętymi „czapeczkami”.
  5. Cebulki i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać do udek. Włożyć ziemniaki, goździki, oprószyć resztą majeranku, solą i pieprzem.
  6. Wstawić udka do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 1 godz., podlewając bulionem i winem.
  7. Na 15 min przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny jabłka.
  8. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  9. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad jabłka kaczka rodzynki obiady udka kacze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy