tort_w_podziekowaniu_za_wieloletnia_prace

Tort w podziękowaniu za wieloletnią pracę

Ocena:

4.51 (171)

  • 60 min.
Tort w podziękowaniu dla emerytów za wieloletnią pracę

Składniki:

  • 9 szt jajka
  • 9 łyżek cukier
  • 1/2 łyżeczki ocet
  • 9 łyżek mąka
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • olejek rumowy do nasączenia ciasta
  • sok ze świeżej cytryny do nasączenia ciasta
  • spirytus 95% do nasączenia ciasta
  • 2 opak sernik na zimno,ale nie błyskawiczny
  • 1,20 l mleko
  • 0,80 l przegotowana letnia woda osłodzona

Tort w podziękowaniu za wieloletnią pracę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier, żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  • Piec 35 minut w 170 stopni.
  • Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 placki.
  • Biszkopt piec na blasze prostokątnej.
  • KREM
  • Sernik na zimno przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • PONCZ
  • Woda, spirytus, sok z cytryny, olejek rumowy, wszystko dobrze wymieszać, dobrze nasączyć placki.
  • Placek nasączyć na to nałożyć krem.
  • Wierzch ciasta nasączyć, na to krem, cały tort nasmarować kremem wymieszanym z zielonym barwnikiem spożywczym.
  • Tort udekorować według swojego uznania.
  • Jeść dopiero następnego dnia
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne