Tort w podziękowaniu dla emerytów za wieloletnią pracę
Składniki:
9 szt jajka
9 łyżek cukier
1/2 łyżeczki ocet
9 łyżek mąka
1 łyżka mąka ziemniaczana
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
olejek rumowy do nasączenia ciasta
sok ze świeżej cytryny do nasączenia ciasta
spirytus 95% do nasączenia ciasta
2 opak sernik na zimno,ale nie błyskawiczny
1,20 l mleko
0,80 l przegotowana letnia woda osłodzona
Tort w podziękowaniu za wieloletnią pracę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier, żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Piec 35 minut w 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 placki.
Biszkopt piec na blasze prostokątnej.
KREM
Sernik na zimno przygotować według przepisu na opakowaniu.
PONCZ
Woda, spirytus, sok z cytryny, olejek rumowy, wszystko dobrze wymieszać, dobrze nasączyć placki.
Placek nasączyć na to nałożyć krem.
Wierzch ciasta nasączyć, na to krem, cały tort nasmarować kremem wymieszanym z zielonym barwnikiem spożywczym.