Tort Miś

Ocena:

4.51 (154)

  • 24 godz. 0 min.
Wyśmienity tort urodzinowy dla dziecka. Wydaje się pracochłonny, ale należy go robić etapami.

Składniki:

  • Ciasto 1: 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • Ciasto 2: pół szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajo
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • Poncz: szklanka mocnej herbaty z cytryną
  • 3 łyżeczki cukru
  • Krem: 2 gotowe kremy waniliowe
  • kakao
  • 20 dag truskawek
  • Ponadto: cukier puder
  • różowe wiórki kokosowe lub posypka
  • biała czekolada

Tort miś - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczenie ciasta 1: Białka ubić na sztywną pianę,żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy 24-26 cm. wyłożonej pergaminem 30-40 min. w 180 st.
  • Pieczenie ciasta 2: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 15 min. Uformować poszczególne części misia: buzię z nosem, oczy, uszy, kokardkę. Piec 20 min. w 180 st.
  • Krem: Przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podzielić na trzy części. 2 równe i jedną niewielką.
  • Truskawki zmiksować. Wymieszać z jedną częścią kremu, najmniejszą część wymieszać z jedną czubatą łyżką kakao.
  • Ostateczne przygotowanie: Rozpuścić białą czekoladę. Zamoczyć w niej ostrożnie wszystkie części ciasta kruchego. Odłożyć do wystudzenia. Zrobić lukier z 3 łyżek cukru pudru,łyżki kakao i odrobiny gorącej wody. Zrobić misiowi nos i oczy, usta i kreski na kokardzie. Ostudzony biszkopt podzielić na 3 części. Nasączyć każdy ponczem. Jeden przełożyć białym kremem, drugi różowym. Resztę różowego kremu rozsmarować po bokach i na wierzchu tortu. Ułożyć poszczególne części z kruchego ciasta na kształt misia. Brązowy krem wycisnąć ze szprycy na kształt głowy misia. Delikatnie posypać resztę tortu wiórkami lub posypką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne