Tort czekoladowo-śmietanowy

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godz. 30 min. Porcja: 480 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Tort czekoladowo-śmietanowy

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
480 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
  • tabliczka białej czekolady
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 30 dag truskawek
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • kostka masła
  • 20 dag truskawek

Przygotowanie

  1. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Dalej ucierać wbijając kolejno jajka. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać.
  2. Nałożyć do przygotowanej małej tortownicy. Piec godzinę w temperaturze 180 C.
  3. Krem: czekoladę połamać na kawałki i razem z połową śmietany stopić. Wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z zimną białą czekoladą.
  4. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, przełożyć kremem i truskawkami. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  5. Dekoracja: czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem stopić. Wystudzić, zmiksować z miękkim masłem. Czekoladowym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
  6. Ozdobić truskawkami.
czekolada deser truskawki Tort kakao
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze