Tort malaga

Ten wyśmienity tort najlepiej smakuje jeden dzień po przygotowaniu, bo składniki zdążą przeciągnąć.

Dodany przez: makowiec

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • - 10 dużych jajek
  • - 300 g cukru
  • - 300 g mąki krupczatki minus 2 łyżki
  • - 2 łyżki ciemnego kakao
  • - 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
  • - szczypta soli
  • - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem i nadzienie:
  • - 1 słoik dżemu morelowego (najlepiej Łowicz)
  • - 300 g miękkiego masła
  • - 2 żółtka
  • - 2 białka
  • - pół szklanki mocnego naparu z 2 łyżek kawy
  • - 5 łyżek cukru
  • - 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • - 150 g rodzynek
  • - 2 łyżki stołowe rumu

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
  2. - białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno
  3. - dodać żółtka, dalej ubijając
  4. - dodać mąkę krupczatkę, kakao i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko
  5. - delikatnie wymieszać rózgą
  6. - piec 50 min. w temp. 200˚ - 150˚.
  7. Przygotowanie kremu i nadzienia:
  8. - napar ostudzić, przefiltrować przez filtr do kawy i posłodzić 2 łyżkami stołowymi cukru
  9. - 2 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami stołowymi cukru, po czym dalej ubijając, dodać 2 żółtka
  10. - masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać napar, zmielone na masę w blenderze rodzynki z migdałami
  11. - do powstałej masy dodać 2 łyżki rumu i na koniec przełożyć pianę, wszystko łącząc
  12. Biszkopt podzielić na 4 blaty. Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę masy kremowej. Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności. Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.
deser Tort biszkopt rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze