BBCgoodfood

Tort keto waniliowy

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Tort keto waniliowy to pyszne ciasto na bazie mąki migdałowej, jajek i oleju kokosowego, które jest przyjemnie wilgotne, słodkie, a w połączeniu z jogurtową polewą - także muślinowe. Ten wypiek udowadnia, że nawet przy ograniczonej puli węglowodanów w diecie, możemy jeść smacznie i korzystać z przyjemności jedzenia deserów. Wystarczy odrobina fantazji i umiejętności łączenia składników, by wyczarować coś tak efektownego jak tort keto waniliowy. 

Składniki:

  • jajka  240 g

  • olej kokosowy  10 g

  • mąka migdałowa  160 g

  • ksylitol  65 g

  • soda oczyszczona  15 g

  • ocet jabłkowy  5 ml

  • proszek do pieczenia  5 g

  • jogurt grecki  570 g

  • ekstrakt waniliowy  10 g

Tort keto waniliowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: na 2 godziny przed wykonaniem ciasta (nie wliczamy tego do czasu robienia tortu) wyjmujemy z lodówki jogurt i wylewamy go na gazę, która jest nałożona na miskę. W ten sposób odcedzamy jogurt. Kiedy zostanie  sama gęsta masa, miksujemy ją z ekstraktem z wanilii oraz ksylitolem. Chowamy do lodówki.

  • Krok 2:

    Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Włączamy termoobieg. Maczamy arkusz pergaminu w wodzie, następnie zginamy go i wyżymamy. Używamy go do wyłożenia tortownicy o średnicy 22 cm.

  • Krok 3:

    Białka: w niewielkim, wysokim garnku miksujemy je na sztywną pianę.

  • Krok 4:

    Łączenie składników: w osobnej misce mieszamy ze sobą jogurt, żółtka, olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Dosypujemy do tego mąkę migdałową, ksylitol, mąkę słonecznikową, sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy białka i proszek do pieczenia w mieszance.

  • Krok 5:

    Pieczenie: wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i trzymamy kolejne 15 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wbita w środek wychodzi nieco lepka, ale ciasto nie przylega do niej. Obserwujemy wypiek przez ostatnie kilka minut, ponieważ może nagle zbrązowieć.

  • Krok 6:

    Podanie: wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, zostawiamy w formie, potem kładziemy delikatnie na półmisku. Wierzch smarujemy lukrem. Tort keto waniliowy zachowuje świeżość do trzech dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-vanilla-cake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne