Tort jogurtowy z galaretką

Ocena:

4.51 (192)

  • 1 godz. 30 min.
=)

Składniki:

  • SPÓD:
  • *25 dag herbatników
  • *15 dag masła
  • *puszka moreli
  • KREM JOGURTOWY:
  • *2 i 1/2 szklanki jogurtu
  • *sok z 1 pomarańczy
  • *2 łyżki soku z cytryny
  • *8 łyżeczek żelatyny
  • *2 szklanki śmietanki
  • *6 łyżeczek cukru
  • DEKORACJA:
  • *2 łyżeczki żelatyny
  • *1 i 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • *płatki migdałowe

Tort jogurtowy z galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Herbatniki zemleć, zagnieść z miękkim masłem. Wylepić spód tortownicy przykryty pergaminem. Na masie ułożyć osączone morele.
  • 2.Na krem: żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody. Spęczniałą, rozpuścić w soku pomarańczowym, dodać sok z cytryny. Przestudzić, wymieszać z jogurtem. Połączy ze śmietanką ubitą z cukrem. Zalać herbatnikowy spód, wystudzić.
  • 3.Na dekorację: żelatynę zalać sokiem, ozpuścić. Tężejącą galaretkę wylać na tort, schładzać 2 godz. Całość wyjąć z tortownicy. Brzegi tortu posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch przybrać dowolnie: owocami, bitą śmietaną, chrupkami, listkami mięty.
  • RADA!
  • Brzegi tortu jogurtowego łatwiej oddzielisz od obręczy tortownicy, jeśli przed wlaniem masy nasmarujesz obręcz olejem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne