Tołpyga w galarecie

Przygotowanie: 2 godziny Oczekiwanie: 1 dzień Porcja: 140 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Tołpyga w galarecie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
140 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1,5 kg ryby (1 kg po sprawieniu),
  • marchewka
  • pietruszka
  • duża cebula
  • sól i pieprz
  • cukier
  • łyżeczka żelatyny
  • Przyprawa do ryb KAMIS
  • bakalie do dekoracji

Przygotowanie

  1. Zeskrobać łuski ostrym nożem. Wypatroszyć rybę, uważając, by nie rozlać żółci. Odciąć łeb i płetwy. Umyć, pokroić w wąskie dzwonka.
  2. UWAGA! Sprawioną rybę (także łeb i płetwy) zamrozić, a danie przyrządzić dzień przed Wigilią według dalszej części przepisu.
  3. Przygotować wywar: do płaskiego garnka włożyć pokrojone jarzyny, posypać przyprawą do ryb, zalać wodą. Gotować 20 min.
  4. Włożyć do wywaru najpierw rozmrożone płetwy i łeb ryby, a po 10 minutach pozostałe kawałki. Wywar powinien przykrywać całą rybę. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru.
  5. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby na talerz. Wywar przelać przez gęste sito do innego garnka.
  6. Rozpuścić żelatynę w kilku łyżkach wywaru. Wywar podgrzać, wlać do niego rozpuszczoną żelatynę, starannie wymieszać i już nie gotować. Jeśli trzeba, dodać trochę pieprzu. Odstawić galaretę w chłodne miejsce.
  7. Po 30 min galaretę przelać powtórnie przez gęste sito.
  8. Z każdego kawałka ryby delikatnie usunąć ości.
  9. Przygotować jarzyny i bakalie do dekoracji: rodzynki, migdały lub płatki migdałowe, marchewkę pokrojoną w talarki.
  10. Na półmisek wlać trochę galarety tak, by przykryła dno. Odstawić w chłodne miejsce i czekać, aż zastygnie. Delikatnie ułożyć kawałki tołpygi. Wlać pozostałą galaretę, udekorować.
  11. Włożyć do lodówki. Do ryby pasuje chrzan albo sos tatarski. Tołpygę można zastąpić innym gatunkiem ryby o jasnym mięsie.
ryby galareta tołpyga
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze